Spodbujanje branja

BRALNI KROŽKI
Bralni klubi

BRALNI KROŽKI

»Obstajajo čokolade, ki jih lahko cele pojemo naenkrat. So pa tudi take, v katerih lahko zares uživamo le, če jih po majhnih koščkih razpustimo na jeziku.Obstajajo knjige, ki jih lahko preberemo na dušek.  Obstajajo pa tudi take, ki morajo v nas pronicati zelo počasi, da bi jih lahko resnično dojeli s srcem.«
Iz knjige Zemlja nas ljubi, Ana Pogačnik

Prednost branja v bralnega klubu je, da beremo knjige, katere sami verjetno ne bi nikdar izbrali. To so knjige, ki bogatijo naš besedni zaklad, ki imajo vpliv na posameznega člana in skupino ter nam pomagajo razumeti širšo družbo. Največja dodana vrednost pa je pogovor o knjigi: odkrita, sproščena, a spoštljiva besedna izmenjava mnenj o tem, kaj nam je knjiga dala  ali vzela,  nas morda tudi ujezila ali nas na kaj spomnila. Druženje v bralnem klubu, tudi če je samo po spletu, nam daje vpogled na knjigo in svet »skozi okno drugega«, na prijeten način nam pomaga videti, kako smo si podobni pa vendar različni in kako nas to bogati. Priporočamo, da se nam pridružite in izberete enega izmed naših bralnih klubov.

KNJIŽNICA DOMŽALE

BRALNI KROG
Srečanja potekajo enkrat mesečno, od oktobra do maja, običajno ob sredah ob 19. uri.

Mentorica: Majda Pirnat
E-mail:  pirnat@t-2.si

Bralni klub poteka v živo, v dvorani Knjižnice Domžale.
V začetku leta pripravijo  seznam dobrih knjig, doda se tudi predloge udeleženk in potem si vsaka članica izbere želeno knjigo, ki jo dodajo na končni seznam.

SPREHOD BESED
Srečanja potekajo enkrat mesečno po dogovoru, od oktobra do junija, običajno ob 19. uri. Seznam knjig klub sestavi skupaj. V času slabe epidemiološke slike v državi se srečujejo preko  spleta (ZOOM), sicer v prostorih Knjižnice Domžale.

Mentorica: Mateja Strašek
E-mail: strmateja@yahoo.com

BESEDA JE DALA BESEDO
Srečanja potekajo enkrat mesečno ali po dogovoru v prostorih MGC. Klub je namenjen samo varovancem doma.

Mentorica: Irena Rode
E-mail: irena.rode11@gmail.com

LIPA BERE
Bralni klub Lipa deluje v okviru Literarnega krožka Društva za izobraževanje v tretjem življenjskem obdobju LIPA Domžale.

Bralni klub je trenutno zaradi epidemioloških razmer v mirovanju.

Mentorica: Janka Jerman
E-mail: janka.jerman@siol.net

KNJIŽNICA MENGEŠ

BRALNI KLUB KNJIŽNICE MENGEŠ »BARBKE«
Srečanja potekajo enkrat mesečno,  v prostorih knjižnice Mengeš.

Mentorica: Urška Stritar
E-mail: ustritar@gmail.com

V bralnem klubu berejo knjige po priporočilu knjižničarke ali katere izmed članic.

BRALNI KLUB VRTEC MENGEŠ »ČRKOŽER«
Srečanja potekajo enkrat mesečno v prostorih Vrtca Mengeš. Skupina je zaključena  in samo za vzgojiteljice Vrtca Mengeš.

Mentorica: Andreja Voler
E-mail:  voler.andreja@gmail.com

V bralnem klubu berejo knjige po izboru članic.

KNJIŽNICA IHAN

BRALNI KLUB IHAN
Srečanja potekajo enkrat mesečno ob torkih, ob 19.15 uri, v prostorih knjižnice v Ihanu.

Mentorica: Katja Strašek Smrdel
E-mail: katja.strasek@gmail.com

Bralne predloge izbira mentorica na podlagi raznih priporočil in predlogov članov bralnega kluba.

KNJIŽNICA TRZIN

KNJIŽNI KLEPET
Srečanja potekajo enkrat mesečno ali  po dogovoru. 

Mentorica: Zdenka Kopač
E-mail: zdenka.kopac@dom.sik.si

Bralne predloge izbira mentorica na podlagi raznih priporočil /spominska obeležja/ in predlogov članov bralnega kluba.

KNJIŽNICA MORAVČE

ELEGANCA BESED
Srečanja potekajo enkrat mesečno.

Mentorica: mag. Katarina Peterc
E-mail: katarina.peterc@dom.sik.si, 017231359

Bralke v bralnem klubu Eleganca besed se srečujemo od januarja 2012. Srečujemo se v živo enkrat na mesec od septembra do junija. Srečanja večinoma potekajo v čitalnici knjižnice. Ko je lepo in toplo vreme, se s knjigo odpravimo v naravo v bližini knjižnice. Najraje se odpravimo k bližnjim ribnikom. Beremo zelo različne knjige, ki jih izbiramo skupaj. 

Čez poletje preberemo knjigo za septembrsko srečanje. Vsak mesec preberemo določeno knjigo, o kateri se potem na srečanju pogovorimo. V sezoni imamo nekaj drugačnih srečanj. Na prednovoletnem srečanju imamo obdarovanje. Spomladi beremo katerega od domačih avtorjev in se odpravimo na ekskurzijo tematsko vezano na avtorja. Tako smo bili v Celju po sledeh Alme Karlin, po Kranju smo sledili Prešernu, bili smo v Sežani in spoznavali Kosovela in podobno. 

BRALNE LUČKE
Srečanja potekajo enkrat mesečno v čitalnici knjižnice.

Mentorica: Natalija Ravnikar
E-mail: moravce@dom.sik.si, 017231359

Članice bralnega kluba Bralne lučke se od leta 2013 redno srečujemo v živo enkrat mesečno v prostorih knjižnice. Naša sezona srečanj poteka od septembra do junija. Prebiramo knjige različnih zvrsti, vsebin in avtorjev, ki so osrednja tema naših druženj. Ob začetku sezone se dogovorimo za tematiko srečanj ali pa knjige izberemo po lastnem navdihu. Praviloma vsaka članica pripravi in vodi eno predstavitev v sezoni. Vsaj enkrat letno gremo tudi na celodnevni izlet v kraj, povezan s temo knjige ali njenim avtorjem. Občasno pa si, glede na knjigo, tudi skupaj ogledamo gledališko predstavo, film, muzej, idr. 

DREVORED BESED
Srečanja potekajo enkrat mesečno.

Mentorica: Darka Hlaj
E-mail: moravce@dom.sik.si, 017231359

Bralna skupina DREVORED BESED se srečuje od leta 2020. Srečanja potekajo v živo v knjižnici Daneta Zajca. Za knjigo se odločimo skupaj. Predloge pripravi mentorica, v prihodnje pa bomo prisluhnile tudi predlogom članic. Večinoma izbiramo vsebine, ki so aktualne za današnji čas v svetu in doma, in segamo tudi po klasikah, ki so povezane z usodo žensk.  

Ker je klub še mlad in se šele dobro »ogrevamo«, se zaenkrat srečujemo na isti lokaciji. V prihodnje pa bomo skušale naša srečanja popestriti z vsebinami, ki so vezane na prebrano knjigo, in se morda ob lepem in toplem vremenu srečati tudi kje zunaj knjižnice. 

BEREMO SKUPAJ
Srečanja potekajo enkrat mesečno.

MentorIca: Larisa Novak
E-mail: moravce@dom.sik.si, 017231359


V bralnem klubu Bremo skupaj se zbiramo bralke različnih generacij, najmlajše članice so iz zadnje triade osnovne šole in dijakinje. Naša skupina se srečuje od januarja 2017 na vabilo k sodelovanju v projektu MEDGENERACIJSKO POVEZOVANJE OB LITERARNIH DELIH, KI SO NAMENJENA NAJSTNIKOM IN ODRASLIM. V skupini nas je skupini 10. Dobivamo se enkrat mesečno od oktobra do junija. Vsak mesec preberemo določeno knjigo, o kateri se potem na srečanju pogovorimo.

B'K
Srečanja potekajo enkrat mesečno.

Mentorja: Andrej Šalika, Zvonko Levačić
E-mail: moravce@dom.sik.si, 017231359

V moški bralni skupini se ob knjigi srečujemo enkrat mesečno od septembra do junija. S srečanji smo začeli januarja 2017. V skupini nas je 7. Čez poletje preberemo knjigo za septembrsko srečanje.Skupina je namenjena odraslim moškim ljubiteljem branja. V skupini spoštujemo različna mnenja. Bralna sezona poteka med septembrom in junijem. 

 
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi