Trzinske zgodbe

Zapisi Trzincev, Trzinčanov in še nekaterih drugih
Trzinske zgodbe

Zapisi Trzincev, Trzinčanov in še nekaterih drugih

Trzinske zgodbe predstavljajo slikovite zapise z domoznanskimi in občasno tudi fantazijskimi elementi, ki popisujejo življenje in dogajanje v trzinskem okraju. Gre za nabor premišljeno zbranih in skrbno zapisanih pripovedi, ki nazorno orišejo navade, običaje ter raznolike posebnosti, lastne le in samo Trzinu.

"Občina Trzin sodi med gospodarsko razvitejše občine v Sloveniji, kar se odraža tudi v močni podpori kulturni dejavnosti, pri čemer še posebej izstopa knjižnična dejavnost. V Trzinu vzpodbujamo bralno kulturo na več načinov - od založništva in podpore sami izdaji knjig do protokolarnih daril, kjer pogosto podarjamo prav knjige. Po vsem naselju postavljamo knjigobežnice in hkrati skrbimo za bogat nabor gradiva v Krajevni knjižnici Tineta Orla Trzin. 

To je prepoznalo tudi Združenje splošnih knjižnic, ki je naši občini leta 2017 podelilo naziv 'branju prijazna občina'. Projekt Trzinskih zgodb (sprva Zgodb našega kraja) smo podprli že ob sami pobudi, saj je bilo pričakovano, da se bo poleg vzpodbujanja branja in pisanja našel tudi kakšen zanimiv zapis iz zares bogate trzinske dediščine, ki se je do sedaj povečini ohranjala zgolj kot ustno izročilo. 

Ljubiteljski trzinski pisatelji so tako skozi leta resnično spisali veliko zanimivih in lepih zgodb, za kar vsakemu posebej čestitam. Ob deseti obletnici projekta tako objavljamo vse zbrane zgodbe skupaj. Tu lahko tako najdemo zgodbe o kranjski klobasi, o prigodah Trzincev  sedaj in nekdaj, pa tudi lirične pesmi in marsikatero hudomušno pripoved. 

Vsem bralcem  želim obilo užitkov ob prebiranju."

- Peter Ložar, župan občine Trzin

"Naj vam podam nekaj uvodnih misli za lažje razumevanje povoda za zapis 'trzinskih zgodb'. 

Pristni Trzinki, gospe Joži Valenčak, ki je pred dobrim desetletjem krmarila Turistično društvo Trzin, so se v njenih vedno razgibanih možganih pogosto porajale vsemogoče zamisli ... 

Ena od njih se je prikradla ob opazovanju delovanja sorodnih turističnih društev in v pravem trenutku privrela na plano ... In rodil se je 'NATEČAJ ZA TRZINSKO ZGODBO'. 

Gospa Joži je s svojo pobudo želela izpostaviti, da ima vsak, še tako majhen kraj, svojo lastno zgodovino, svoje značilnosti in posebnosti, ki ga določajo, mu dodajajo vrednost in svojstven pečat. Zapisane zgodbe, povezane s krajem in z njegovimi prebivalci, zgradijo za vse prihajajoče rodove trden branik pred potopom v brezno pozabe. 

Vsi sodelujoči pri tem navdiha polnem, več kot desetletje trajajočem projektu se veselimo nastalega TRZINSKEGA ZBORNIKA in srčno verjamemo, da bodo v njem zapisane zgodbe krasna vzpodbuda za rojevanje in zapisovanje novih pripovedi, ki bodo ohranjale spomin na preteklost, poživile sedanjost in opominjale na neminljive vrednote za lepšo skupno prihodnost. 

Pa srečno, Trzin!"

 - Zdenka Kopač, vodja Krajevne knjižnice Tineta Orla Trzin

Vljudno vabljeni k poslušanju zgodb!

 

Zgodbe iz leta 2020: 

 

Zgodbe iz leta 2019: 

 

Zgodbe iz leta 2018: 

 

Zgodbe iz leta 2017:

 

Zgodbe iz leta 2016:

 

Zgodbe iz leta 2015:

 

Zgodbe iz leta 2014:

 

Zgodbe iz leta 2013:

 

Zgodbe iz leta 2012:

 

Zgodbe iz leta 2011:

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi