Spodbujanje branja

BRALNI KLUBI
Bralni klubi

BRALNI KLUBI

»Obstajajo čokolade, ki jih lahko cele pojemo naenkrat. So pa tudi take, v katerih lahko zares uživamo le, če jih po majhnih koščkih razpustimo na jeziku. Obstajajo knjige, ki jih lahko preberemo na dušek.  Obstajajo pa tudi take, ki morajo v nas pronicati zelo počasi, da bi jih lahko resnično dojeli s srcem.«
Iz knjige Zemlja nas ljubi, Ana Pogačnik

Prednost branja v bralnem klubu je, da beremo knjige, ki jih sami verjetno ne bi nikdar izbrali. To so knjige, ki bogatijo naš besedni zaklad, ki imajo vpliv na posameznega člana in skupino ter nam pomagajo razumeti širšo družbo. Največja dodana vrednost pa je pogovor o knjigi: odkrita, sproščena, a spoštljiva besedna izmenjava mnenj o tem, kaj nam je knjiga dala ali vzela, nas morda tudi ujezila ali nas na kaj spomnila. Druženje v bralnem klubu, tudi če je samo po spletu, nam daje vpogled na knjigo in svet »skozi okno drugega«, na prijeten način nam pomaga videti, kako smo si podobni pa vendar različni in kako nas to bogati. Priporočamo, da se nam pridružite in izberete enega izmed naših bralnih klubov.

KNJIŽNICA DOMŽALE

BRALNI KROG
Srečanja potekajo enkrat mesečno, od oktobra do maja, običajno ob sredah ob 19. uri.

Mentorica: Majda Pirnat
E-mail: majda.pirnat@t-2.si

Bralni klub poteka v živo, v dvorani Knjižnice Domžale. V začetku leta mentor pripravi seznam dobrih knjig ter doda predloge udeleženk bralnega kluba.

SPREHOD BESED - vabimo nove člane
Srečanja potekajo enkrat mesečno - po dogovoru, od oktobra do junija, običajno ob 19. uri. Člani bralnega kluba se srečujejo v prostorih Knjižnice Domžale.

Mentorica: Mateja Strašek
E-mail: strmateja@yahoo.com

Sprehajalci besed se srečamo enkrat mesečno, v ponedeljek, ob sproščenem pogovoru o prebrani knjigi. Prebrano povežemo tudi z aktualnim dogajanjem ter lastnimi izkušnjami. Vsak pove le tisto, kar je pripravljen deliti s skupino.

BESEDA JE DALA BESEDO
Srečanja potekajo enkrat mesečno ali po dogovoru v prostorih MGC. Klub je namenjen varovancem doma.

Mentorica: Irena Rode
E-mail: irena.rode11@gmail.com

PODJETNIŠKI KNJIŽNI KLUB

Enkrat mesečno se prebira in pogovarja o knjigah s seznama Podjetniške bralne značke. Srečanja potekajo na sedežu Obrtne zbornice Domžale.

Mentorica: Ajda Vodlan
E-mail: ajda.vodlan@outlook.com

Podjetniški knjižni klub je nastal v sodelovanju Knjižnice Domžale in Obrtne zbornice Domžale, ki sta organizirali prvo Podjetniško bralno značko v Sloveniji, kasneje pa tudi bralni klub.
Mnogi najuspešnejši posamezniki sveta svoj uspeh pripisujejo branju, zato vabimo vse, ki vam je blizu branje, želja po podjetništvu ali pa vas zanimajo zgodbe uspešnih posameznikov in osebna rast, da se nam pridružite.  Skozi knjige vas bo vsakokrat popeljala Ajda Vodlan.

V SOŽITJU S KNJIGO

Bralni klub za odrasle z motnjo v duševnem razvoju. Srečanja potekajo enkrat do dvakrat mesečno, od oktobra do maja, v Knjižnici Domžale, v sodelovanju z Medobčinskim društvom Sožitje Mengeš.  

Mentorici: Vilma Novak in mag. Katarina Peterc
E-mail: katarina.peterc@dom.sik.si ; vilma.novak@gmail.com

BOOKISH TALKS

Srečanja potekajo enkrat mesečno /1. sreda v mesecu/, od oktobra do maja, v časopisni čitalnici Knjižnice Domžale.

Mentorici: Mateja Strašek

Bralni klub je namenjen branju knjig v angleščini in pogovoru o prebranih knjigah v angleščini.

KNJIŽNICA MENGEŠ

BRALNI KLUB KNJIŽNICE MENGEŠ »BARBKE«
Srečanja potekajo enkrat mesečno, v prostorih knjižnice Mengeš.

Mentorica: Urška Stritar
E-mail: ustritar@gmail.com

V bralnem klubu berejo knjige po priporočilu knjižničarke ali katere izmed članic. 

KNJIŽNICA IHAN

BRALNI KLUB IHAN
Srečanja potekajo enkrat mesečno ob torkih, ob 19.15 uri, v prostorih krajevne knjižnice Ihan.

Mentorica: Katja Strašek Smrdel
E-mail: katja.strasek@gmail.com

Bralne predloge izbira mentorica na podlagi raznih priporočil in predlogov članov bralnega kluba.

KNJIŽNICA TRZIN

KNJIŽNI KLEPET
Srečanja potekajo enkrat mesečno ali po dogovoru. 

Mentorica: Zdenka Kopač
E-mail: zdenka.kopac@dom.sik.si

Bralne predloge izbira mentorica na podlagi raznih priporočil /spominska obeležja/ in predlogov članov bralnega kluba.

KNJIŽNICA MORAVČE

ELEGANCA BESED
Srečanja potekajo enkrat mesečno.

Mentorica: mag. Katarina Peterc
E-mail: katarina.peterc@dom.sik.si017231359

Bralke v bralnem klubu Eleganca besed se srečujejo od januarja 2012. Srečujejo se enkrat na mesec - od septembra do junija. Srečanja večinoma potekajo v čitalnici knjižnice. Ko je lepo in toplo vreme, se s knjigo odpravijo v naravo v bližini knjižnice, najraje k bližnjim ribnikom. Berejo zelo različne knjige, ki jih izbirajo skupaj. 

Vsak mesec člani bralnega kluba Eleganca besed preberejo določeno knjigo, o kateri se potem na srečanju pogovorijo. Spomladi berejo katerega od domačih avtorjev in se odpravijo na ekskurzijo, ki je tematsko vezana na avtorja. Tako so bili v Celju - po sledeh Alme Karlin, po Kranju so sledili Prešernu, bili so v Sežani in spoznavali Kosovela ... 

BRALNE LUČKE
Srečanja potekajo enkrat mesečno v čitalnici knjižnice.

Mentorica: Natalija Ravnikar
E-mail: moravce@dom.sik.si, 017231359

Članice bralnega kluba Bralne lučke se od leta 2013 redno srečujejo enkrat mesečno v prostorih knjižnice. Sezona srečanj poteka od septembra do junija. Prebirajo knjige različnih zvrsti, vsebin in avtorjev. Ob začetku sezone se dogovorijo za tematiko srečanj. Občasno knjige izberejo po lastnem navdihu. Praviloma vsaka članica pripravi in vodi eno predstavitev v sezoni. Vsaj enkrat letno gredo tudi na celodnevni izlet v kraj, ki je povezan s temo knjige ali njenim avtorjem. Občasno pa si, v povezavi s knjigo, tudi skupaj ogledajo gledališko predstavo, film, obiščejo muzej ...

DREVORED BESED
Srečanja potekajo enkrat mesečno.

Mentorica: Darka Hlaj
E-mail: moravce@dom.sik.si, 017231359

Člani bralne skupine DREVORED BESED se srečujejo od leta 2020. Srečanja potekajo v knjižnici Daneta Zajca. Za seznam knjig se odločijo skupaj. Večinoma izbirajo vsebine, ki so aktualne za današnji čas. Posegajo tudi po klasični literaturi, ki je povezana z usodo žensk.  

ZARJA BESED
Srečanja potekajo enkrat mesečno.

Mentorica: Anja Ravnikar
E-mail: moravce@dom.sik.si, 017231359


V bralnem klubu Bremo skupaj se zbirajo bralke različnih generacij. Najmlajše članice so iz zadnje triade osnovne šole in dijakinje. Skupina je bila ustanovljena januarja 2017 v okviru sodelovanja v projektu Medgeneracijsko povezovanje ob literarnih delih, ki so namenjena najstnikom in odraslim. Člani bralnega kluba se dobivajo enkrat mesečno - od oktobra do junija. Vsak mesec preberejo določeno knjigo, o kateri se na srečanju pogovorijo.

B'K
Srečanja potekajo enkrat mesečno.

Mentorja: Andrej Šalika, Zvonko Levačić
E-mail: moravce@dom.sik.si, 017231359

V bralni skupini B'K se moški ob knjigi srečujejo enkrat mesečno. S srečanji so začeli januarja 2017. Skupina je namenjena odraslim moškim ljubiteljem branja. V skupini spoštujejo različna mnenja. Bralna sezona poteka med septembrom in junijem. 

KNJIŽNICA ŠENTVID PRI LUKOVICI

BRALNI KLUB BESEDOLJUBKE
Srečanja potekajo enkrat mesečno ob sredah, ob 19. uri, v prostorih krajevne knjižnice dr. Jakoba Zupana Šentvid

Mentorica: Marta Keržan
E-mail: martakerzan@gmail.com

Besedoljubke se srečujejo enkrat mesečno ob sredah, kjer se sproščeno pogovarjajo o knjigah, ki jih preberejo. Izmenično berejo knjigo tujega avtorja in nato knjigo slovenskega avtorja. Naslove izberejo skupaj. V skupini je še nekaj prostora, zato vabijo v svojo družbo vse ljubiteljice in ljubitelje branja in zanimivih pogovorov. 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi