Zadnje novice

Tine Orel (1913-1985)
Arhiv novic Izpostavljeno na prvi strani

Tine Orel (1913-1985)

110. obletnica rojstva

»Ne, kar veleva mi stan – kar zmorem, to sem storiti dolžan.«

Letos praznujemo 110. obletnico rojstva profesorja Tineta Orla (1913-1985), izjemnega pedagoga, esejista, prevajalca, velikega Slovenca in občudovalca slovenskega jezika in kulture, ki se je rodil v Trzinu.

Spominjamo se ga tudi kot dolgoletnega urednika Planinskega vestnika in Turističnega vestnika, alpinista in planinca, gorskega reševalca ter predvsem ljubitelja slovenskih gora.

Tine Orel se je rodil 9. februarja 1913 v Trzinu v delavsko kmečki družini. Osnovno šolo je končal v Trzinu in Mengšu, maturiral je na Škofijski klasični gimnaziji, diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, profesorski izpit pa je opravil leta 1941 z oceno »povsem odlično«.


Tine Orel je za svoje požrtvovalno in nesebično delo v planinstvu dobil prav vsa častna priznanja in odlike, Planinske  zveze Slovenije in Planinske zveze Jugoslavije. Leta 1971 je dobil ugledno Bloudkovo nagrado.

Leta 2004 je bila v Trzinu uradna otvoritev novega Centra družbenih dejavnosti, imenovana po velikem trzinskem rojaku, znanem ljubljanskem županu Ivanu Hribarju.

V tem centru je nove prostore dobila tudi knjižnica. Uradna otvoritev je bila 16. februarja 2004. Občinski svet je sprejel sklep, da na pobudo UO PD Onger Trzin novo knjižnico poimenuje po profesorju Tinetu Orlu.


V Knjižnici Domžale smo pripravili obširno digitalno zgodbo z naslovom Tine Orel (1913-1985), s številnimi zanimivimi fotografijami in podrobnostmi iz njegovega bogatega življenja.

Tine Orel (1913-1985)

Več o Tinetu Orlu si lahko preberete tudi v naši rubriki Naši domoznanci.

Naši domoznanci

Foto: avtorske pravice: Tanja Orel Šturm

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi