Virtualne razstave

Janko Kersnik: sprehod po spominih
Virtualne razstave

Janko Kersnik: sprehod po spominih

razstava fotografij ob 170-letnici rojstva

Janko Kersnik velja v slovenski književnosti za utemeljitelja poetičnega realizma in je tudi njegov najodličnejši predstavnik. V svojih delih zajema snov iz življenja in ga opisuje po resnici. V svojih osrednjih delih se osredotoča na življenje trških in malomestnih ljudi. Tu najdemo sodnike, adjunkte, odvetnike, kaplane, notarje, učitelje in učiteljice. Poudarek je na njihovem vsakdanjem življenju, ki ga sestavljajo družabne prireditve v čitalnici, medsebojni obiski, skupne večerje in duhoviti pogovori. Pri ljudeh pa opisuje njihova čustva, predvsem ljubezen, ljubosumje in spletke ter nepričakovane zaplete. 

Letos bo minilo 170 let od rojstva pisatelja, notarja in politika Janka Kersnika (* 4. september 1852, Brdo pri Lukovici, † 28. julij 1897, Ljubljana). V Knjižnici Domžale bomo ob tej priložnosti pripravili razstavo starih fotografij in razglednic iz življenja našega velikega pisatelja in gradu Brdo pri Lukovici v katerem je se je pisatelj rodil, živel in deloval.

Razstava bo v dvorani Knjižnice Domžale na ogled od 1. avgusta do 5. septembra, na občinski praznik v Pungartnikovi hiši v Lukovici in kasneje v knjižnici v Moravčah. Mogoče pa si jo je ogledati tudi v spletni obliki. 

Vljudno vabljeni tudi k branju digitalne zgodbe na portalu Kamra z naslovom Grad Brdo pri Lukovici z okolico: po poteh pisatelja Janka Kersnika. 


JANKO KERSNIK: sprehod po spominih

Arhiv razstav
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi