Glavna razstava

UMETNICA IN NJENI SPREMLJEVALCI
Glavna razstava Glavna razstava

UMETNICA IN NJENI SPREMLJEVALCI

Praznujmo s slikarko Vero Terstenjak

četrtek, 27. junij 2024-sreda, 31. julij 2024

avtor: Vera Terstenjak


Najboljša kotička njenega doma sta atelje in vrt. Tam Vera udejanja svoj življenjski princip, ki je ustvarjanje in vživljanje v najbolj krhke predele vsega kar je. Kadarkoli, s tem mislim na razpoloženja, letne čase ali življenjska obdobja  – njena in naša skupna, boste tam našli blágo in uravnoteženo ustvarjalno moč, ki že od nekdaj na nenavaden, človeški način ravna z vsakim in z vsem enako.

Vstop v atelje je, kot bi vstopil v drug čas: v čas svetlobe, sfer nežnih barv, med vseh vrst  spomine in pogovore z živalmi. Prostor v ateljeju je zračen in v stalnem gibanju duš slik, ki jih Vera spretno polaga na platna, kot bi slikala dolgo knjigo njenega nenavadnega, posvečenega življenja.

Razpeta med dva kontinenta, neverjetno ekvilibristično krmari med pogovori s svojo družino na oni strani Atlantika in tostranskimi spomini na vse bližnje: vse ki so pomembno vplivali na njeno senzibilno dušo in tiste, ki so v teh krajih postavili temelje njenega bivanja.

Skozi njeno slikanje se od nekdaj pretakata mir in šum narave teh krajev, ki ju beleži v simbolične grozde slikarske poetike, prežete z modrostjo močnih prednic. Izkušnje obeh svetov njenega bivanja, dajejo globok vpogled v bistveno o obstajanju, o čemer govori skozi barve, oblike in svetlobe. Slikarstvo je njen resnični jaz.

Verina vitalnost je že desetletja samoumevna: je človek, ki se sploh ne spreminja in njen recept je: posvečenost v umetnosti. V resnici je tudi način življenja brez konformizma, izven tradicionalnih okvirov in s srcem, kot glavnim vodnikom skozi življenje. To je sicer najtežja izbira, zagotovo pa zares prava.

Verino slikanje ni samo poklicanost, ni samo umetnost; je način bivanja in komunikacije z najbolj notranjimi deli vsega in vsakogar, zato ob obletnici njenega prihoda v to zanimivo iluzijo obstoječega sveta, ne bomo potegnili črte in izpisali trenutnega rezultata, ki je osupljiv.

Keep on painting! Je vse, kar ti želimo, draga Vera!


Jurij Smole, kipar

Arhiv razstav
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi