Glavna razstava

LILI IN MILAN JAZBEC: S pikovo konjenico od Krtine do morja
Razstave Glavna razstava

LILI IN MILAN JAZBEC: S pikovo konjenico od Krtine do morja

fotografska razstava

Potovanje, predstavljeno v razstavi, je bilo precej nenavadno. Domžalčana, Lili in Milan Jazbec, člana foto in video kluba Mavrica iz Radomelj, sta na štiridnevni poti spremljala člane konjeniškega Društva Pik. Pot, ki so jo konjeniki prejezdili na konjskih hrbtih, nekateri pa sede na konjski vpregi, sta Lili in Milan prekolesarila in dogajanje foto-dokumentirala.

Cilj potovanja je bilo morje pri Lazaretu, začetek poti pa v Krtini. Potovali so po stranskih poteh, cestah in kolovozih mimo Ljubljane, preko Orel in Ljubljanskega barja, nadaljevali do Cerkniškega jezera, se povzpeli na Javornike in Brkine do Kraškega roba, kjer so uzrli morje. Spustiti so se morali še pod Črni kal, se ponovno dvigniti do Tinjana, nato pa se še zadnjič spustiti do morja, kjer so konji z morsko kopeljo končali 200 km dolgo pot.

Ideja o tovrstnem podvigu se je porodila predsedniku Društva Pik Matjažu Igliču, ki je skupaj z Milanom poskrbel za odličen načrt in izvedbo. Potovanje sta razdelila na štiri etape. Predhodno sta raziskala traso, ki jo je bilo treba do podrobnosti spoznati ter upoštevati njeno primernost tako za jahače kot konjsko vprego ter druge spremljevalce, poskrbeti za prehrano in prenočevanje ne zgolj za udeležence, temveč predvsem za konje. Pri iskanju najboljše poti so sodelovali tudi lokalni konjeniki, poznavalci domačega terena, ki so pomagali izbirati predvsem neprometne ceste, makadamske poti in kolovoze. Udeleženci so na poti podrobno spoznavali delčke Slovenije, mimo katerih navadno drvimo, hkrati pa so jih spoznavali tudi po zgodovinski plati in občudovali njihove zanimivosti in znamenitosti. Potovanje s hitrostjo konjske vprege, opazovanje pokrajine s konjskega hrbta in koles je bila nadvse zanimiva izkušnja. Napeljala jih je na misel »festina lente« - hiti počasi. 

Razstava bo na ogled od 9. do 27. januarja 2023. 

Voden ogled bo 16. in 23. januarja med 18.00 in 19.00 uro.

Vljudno vabljeni!

Arhiv razstav
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi