Prilagodi stran slabovidnim uporabnikom Prilagodi stran dislektikom Ravnilo

Navigacija

Gorniški večeri

Ustvarjalna moč gorništva je bila velikokrat izpričana in ima dolgo, več stoletno tradicijo. Hoja je beseda, plezanje je pesem, hoja je slika, plezanje je film. Gorništva ni brez gora in brez ljudi v njih. Gore so kamnite, gore so oblika, gore so zračne, gore so pokrite, gore so dom in gore so parki. Gorniški večeri skušajo njihovo podobo in značaj ujeti v barvit, a spoštljiv pogovor. Sogovornika odkrivata svet gora, raziskovalna, znanstvena in strokovna spoznanja o njih in dosežke, ki v gorah (predvsem pa v naših glavah) premikajo meje mogočega.

Tako v Domžalah, v navezi s Knjižnico Domžale, hodimo, plezamo in smučamo po gorah že več kot dve desetletji (do začetka leta 2015 je bilo izvedenih 54 gorniških večerov), saj je bil prvi gorniški večer izveden že leta 1987. Gorniški večeri so brezplačni in dostopni vsem obiskovalcem in ljubiteljem gora – tako kot resnične gore.

Vsakoletni program petih pogovornih večerov oblikuje mag. Borut Peršolja, inštruktor planinske vzgoje, geograf in gorniški publicist, član Planinskega društva Domžale. Poslušalci in gledalci so deležni 75 minut različno zasoplega doživetja, ki se mu lahko s svojimi postavljenimi vprašanji aktivno pridružijo tudi sami. Od leta 2014 so v sodelovanju z Domzalec.si vsi pogovori tudi posneti in na voljo na spletu.

Varnost v gorah je tesno povezana s spoštovanjem znanja, veščin in izkušenj. Tako kot je dobra priprava na turo eden ključnih dejavnikov odličnega doživetja, je tudi stalen termin gorniških večerov eden od dejavnikov zanesljivosti: srečujemo se vsak prvi torek v mesecu ob 19. uri. Povabljeni v dobro gorniško družbo!

Fotogalerija

Aktualno

Mira Ažman: Zdrave gore [*Knjižnica Domžale*]

Mira Ažman: Zdrave gore [*Knjižnica Domžale*]

gorniški večer

Mira Ažman je zdravnica v pokoju, specialistka šolske medicine, članica Planinskega društva Kamnik, alpinistka, zdravnica gorska reševalka - pripravnica, zdravnica gorska reševalka letalka - pripravnica, soavtorica učbenika Mentor planinske skupine, kandidatka za Slovenko leta 1997 ter prejemnica bronaste plakete Občine Domžale (1998). Med letoma 1996 in 2004 je sodelovala pri seminarjih za mentorje planinskih skupin Srečno v gore. Po uvodni predstavitvi se bo z gostjo pogovarjal Borut Peršolja.