Zadnje novice

Desetnica Sanjam o belem štrpedu Marjane Moškrič
Arhiv novic

Desetnica Sanjam o belem štrpedu Marjane Moškrič

Po besedah nagrajene pisateljice je štrped pravljično bitje s Krasa, poznajo pa ga tudi v Čičariji. Gre za majhnega belega polhka s sokoljimi krili in očmi, ki mu iz ušes rastejo jesenovi listi, ljudem pa prinaša dobro in svetlobo. Obstaja pa tudi njegovo nasprotje, črni štrped, ki prinaša zlo, nesrečo in smrt.

V zgodbo romana, ki ga je avtorica dalj čas nosila v sebi, je belega štrpeda vključila kot svetlobo, ki jo bo prinesel glavnim junakom. Prepričana je namreč, da mora mladinski roman vsebovati nekaj svetlega in prijaznega. Zgodbo pripovedujejo trije prvoosebni pripovedovalci, Šona (Sonja), Olmo in Sine (Siniša), ki predstavljajo tri zorne kote oz. tri resnice. Kajti hitro je razvidno, da ima vsak o isti stvari svojo resnico, kar pa je odvisno od podatkov, s katerimi razpolaga vsak izmed njih. To je tudi vzrok nesporazumov med Šono in Olmom in njuna ljubezen skoraj ne more premagati umetno ustvarjene meje in razlik, ki jo meja predstavlja v njunem življenju. Mesto se razdeli na dva dela, v Coni vlada revščina, v Zelenem gaju pa vlada denar in Šona, ki se iz Cone preseli v Zeleni gaj, je razpeta med njiju.

Njeno prehajanje iz sveta bogatih v svet revnih je vedno teže, a se zgodbe vseh treh protagonistov na koncu vendarle združijo, uskladijo, je v utemeljitvi še zapisala komisija v sestavi Janja Kolarič (predsednica), Polonca Kovač, Klarisa Jovanović, Suzana Tratnik in Ifigenija Simonović.

Sanje o belem štrpedu je osmo delo Moškričeve za otroke in mladino, izdala pa je tudi roman za odrasle. Za roman Čadavec (1998) je bila nominirana za nagrado za najboljši prvenec leta, za roman Ledene magnolije (2002) je leta 2003 prejela večernico, poleg tega je bil roman leta 2005 nominiran za desetnico, leta 2009 je prejela desetnico za roman Stvar (2007).

Deseterica finalistov
Za nagrado so se letos potegovali tudi Milan Dekleva z zbirko pesmi SkrivalniceAksinja Kermauner s slikanico Bela kot galebSvetlana Makarovič s Kuzmo, trinajstim škratom, Vinko Möderndorfer s knjigoPesmi in pesmičice, Matjaž Pikalo s knjigo Rdeča raketa: Fant, ki se je smejal življenjuAndrej Rozman Roza z delom Predpravljice in popovedke, Damijan Šinigoj z romanom Iskanje Eve, Anja Štefan s slikanico Še sto ugank in Dim Zupan z zgodbo Jaz, Franci Grdi.

Žirija je deseterico finalistov izbrala med 83 deli, potem ko je Dragica Haramija, članica sekcije DSP-ja za otroško in mladinsko književnost, izmed 739 del, izdanih v zadnjih treh letih, izločila tista, ki jih niso napisali člani Društva slovenskih pisateljev, ki nagrado podeljuje, in upoštevala še nekaj drugih kriterijev.

Lani je desetnico prejel Mate Dolenc. Dosedanji dobitniki nagrade so Slavko Pregl, Janja Vidmar, Bina Štampe Žmavc, Andrej Rozman Roza, Marjana Moškrič, Dim Zupan, Milan Dekleva, Feri Lainšček in Vinko Möderndorfer.

Vir: RTVSLO MMC

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi