Prilagodi stran slabovidnim uporabnikom Prilagodi stran dislektikom Ravnilo

Navigacija

Glavna razstava

Jame na robu mesta: Svet v temi

razstava jamskih fotografij in predstavitev jam v širši okolici Domžal

  • JAME NA ROBU MESTA 

avtorji razstave: Aleš Stražar in člani DZRJ Simon Robič 

Razstava Jame na robu mesta predstavlja podzemni svet v širši okolici Domžal, na domžalsko moravškem osamelem krasu. Pripravilo jo je Društvo za raziskovanje jam Simon Robič, ki že vrsto let deluje na področju raziskovanja jam, izobraževanja mladih rodov ter varstva jam.  

»Res imamo srečo, da sta na Šumberku Podreška jama in Dolga jama, malo naprej je Jama v Bezjakovi dolini. Od Domžal proti vzhodu gozd postaja vse bol strm in vse več je belih skal prekritih z mahom. Naš osameli kras omejujeta reka Sava na jugu in Črni graben na severu. Jame pri nas so ozke blatne in mokre... Kljub vsemu na vedno na novo nagovarjajo k odkrivanju novih prostorov pod zemljo!«

Aleš Stražar 

 Foto: vir: Aleš Stražar

  • SVET V TEMI: razstava jamskih fotografij 

razstavlja: Peter Gedei 

Peter Gedei, član jamarskega kluba Železničar iz Ljubljane, je mednarodno uveljavljen jamski fotograf, ki se tej težki zvrsti fotografije posveča že več kot 25 let. Velja za enega najboljših jamskih fotografov v svetovnem merilu in je cenjen tako doma kot v tujini. Njegove fotografije so objavljene v številnih domačih in tujih tiskanih medijih, hkrati pa je tudi prejemnik številnih fotografskih nagrad. Tokrat se predstavlja z izborom fotografij iz začetnega obdobja fotografiranja, s fotografijami, ki jih redko vidimo. Več o njegovem delu je v angleškem jeziku objavljeno na njegovi spletni strani www.petergedei.com, kjer objavlja tudi zgodbe o obiskih jam, slovenske različice pa je moč prebrati na spletnem naslov peterg3d.blogspot.si. Novejše fotografije objavlja tudi na Facebook in Instagram profilu, katerega so pred kratkim pri reviji Wired uvrstili med 6 najboljših instagram profilov z jamsko tematiko. Veliko pregledno razstavo načrtuje v letu 2019, ko bo praznoval 30 letnico jamskega fotografiranja.

 Foto: avtor: Peter Gedei

Razstava bo na ogled od 6. do 25. novembra 2017.