Knjige za odrasle

Take majhne stvari
IZBRANO Knjige za odrasle

Take majhne stvari

Avtor : Claire Keegan
Zvrst : Družbeni roman
Leto izida : 2023
Ciljna Skupina : Odrasli
Vrsta gradiva : Leposlovje
Založba : Modrijan

Claire Keegan slovenski bralci že poznajo, saj je Take majhne stvari po Rejenki in Čez modra polja njeno tretje v slovenščino prevedeno delo. V svojih delih irska pisateljica piše o irski pokrajini, njenih prebivalcih in družbenih normah, ki bistveno vplivajo na vsakdanje življenje.

V zgodbi Take majhne stvari spoznamo Billa Furlonga, dobro stoječega trgovca s kurivom, moža in zanesljivega družinskega očeta petih hčera. Lahko bi rekli, da mu je življenje naklonjeno, a za marsikaj se ima zahvaliti dobroti materine delodajalke, gospe Wilson. Kot nezakonski otrok bi namreč lahko končal kdove kje, mati pa bi životarila v pralnici sester magdalenk, kamor so Irci do leta 1996 množično pošiljali nezakonske matere.

Ko v predbožičnem času v samostan dostavi zadnjo pošiljko kuriva, ga neprijetno presenetijo tamkajšnje razmere in dekle, ki ga prosi, naj jo odpelje do reke, da se bo lahko utopila. Kljub negotovosti in strahu, kako bo dejanje vplivalo na njegovo družinsko in zakonsko življenje, si ne more več zatiskati oči. Odloči se pomagati. Kajti, »kakšen smisel ima življenje, če ne pomagamo drug drugemu. Je mogoče vztrajati leta, desetletja, vse do smrti, ne da bi vsaj enkrat zbrali pogum in se uprli svetu, kakršen je, pa se še vedno šteti za kristjana in se soočiti z lastno podobo v ogledalu?«

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi