Gorniški večeri

Ustvarjalna moč gorništva je bila velikokrat izpričana in ima dolgo, več stoletno tradicijo. Hoja je beseda, plezanje je pesem, hoja je slika, plezanje je film. Gorništva ni brez gora in brez ljudi v njih. Gore so kamnite, gore so oblika, gore so zračne, gore so pokrite, gore so dom in gore so parki. Gorniški večeri skušajo njihovo podobo in značaj ujeti v barvit, a spoštljiv pogovor. Sogovornika odkrivata svet gora, raziskovalna, znanstvena in strokovna spoznanja o njih in dosežke, ki v gorah (predvsem pa v naših glavah) premikajo meje mogočega.

Tako v Domžalah, v navezi s Knjižnico Domžale, hodimo, plezamo in smučamo po gorah že več kot dve desetletji (do začetka leta 2015 je bilo izvedenih 54 gorniških večerov), saj je bil prvi gorniški večer izveden že leta 1987. Gorniški večeri so brezplačni in dostopni vsem obiskovalcem in ljubiteljem gora – tako kot resnične gore.

Vsakoletni program petih pogovornih večerov oblikuje mag. Borut Peršolja, inštruktor planinske vzgoje, geograf in gorniški publicist, član Planinskega društva Domžale. Poslušalci in gledalci so deležni 75 minut različno zasoplega doživetja, ki se mu lahko s svojimi postavljenimi vprašanji aktivno pridružijo tudi sami. Od leta 2014 so v sodelovanju z Domzalec.si vsi pogovori tudi posneti in na voljo na spletu.

Varnost v gorah je tesno povezana s spoštovanjem znanja, veščin in izkušenj. Tako kot je dobra priprava na turo eden ključnih dejavnikov odličnega doživetja, je tudi stalen termin gorniških večerov eden od dejavnikov zanesljivosti: srečujemo se vsak prvi torek v mesecu ob 19. uri. Povabljeni v dobro gorniško družbo!

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi