Novice

Teden možganov
Arhiv novic

Teden možganov

Jezikovno izražanje

Teden možganov (v izvirniku Brain Awareness Week) je mednarodna akcija, ki se odvija tretji teden v marcu in med katero vsako leto organizacije širom sveta pripravijo številne izobraževalne dogodke, katerih namen je osveščanje laične in strokovne javnosti o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja.

Letošnji Teden možganov nosi naslov Na koncu jezika, osrednja tema pa je jezikovno izražanje.  

V letošnjem programu Tedna možganov bomo možgane spoznavali skozi prizmo jezika. Jezikovno izražanje predstavlja del našega vsakdana. Preko svojevrstnih možganskih mehanizmov, ki botrujejo našemu preoblikovanju misli v zvočno obliko, lahko opazujemo, kako jezik zrcali drobce našega razumevanja sveta.

V Sloveniji akcija poteka pod okriljem društva SiNAPSA, slovenskega društva za nevroznanost. Dogodki se odvijajo v številnih mestih po Sloveniji, več informacij o programu je dostopnih na spletni strani Tedna možganov

Na oddelku za odrasle v Knjižnici Domžale in krajevnih knjižnicah smo na posebnem mestu izpostavili gradivo na temo možganov. Več literature o možganih najdete na knjižnem seznamu.

V Knjižnici Domžale mesečno pripravljamo miselne igre za starejše odrasle, ki so zabavne aktivnosti, s katerimi lahko preživijo prijetne trenutke ob spodbujanju njihovega uma.

V Knjižnici Domžale v sodelovanju z društvom Spominčica - Alzheimer Slovenija in Domom upokojencev Domžale že nekaj let gostimo strokovna srečanja z naslovom Alzheimer cafe, ki so namenjena svojcem oseb z demenco. V sklopu Alzheimer cafe vas vljudno vabimo na predavanje dr. Nene Kopčavar Guček z naslovom Je to demenca? In če je, kaj zdaj?, ki bo v Knjižnici Domžale v torek, 28.3.2023 ob 17.00. Vstop je prost!

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi