Novice

Svetovni dan mokrišč
Zadnje novice Arhiv novic Izpostavljeno na prvi strani

Svetovni dan mokrišč

»Čeprav stroka že dolgo pozna in poudarja izjemen pomen, ki ga v našem okolju predstavljajo mokrišča, te ledvice krajine, tamponska območja in biotski supermarketi, kot jim tudi rečemo, v javnosti pogosto – in po krivici – še vedno veljajo za ničvredna zemljišča, leglo mrčesa in prostor, kamor prikladno odložimo vse tisto, česar ne potrebujemo.«  (Marjana Ahačič, Gorenjski glas, januar 2024)

 Vsako leto 2. februarja obeležujemo svetovni dan mokrišč. Mokrišča so vse bolj redki in ogroženi ekosistemi, ki opravljajo v naravi izjemno pomembne naloge. So namreč naravni zadrževalniki vode in uravnavajo lokalne podnebne razmere. Mokrišča nas varujejo pred poplavami in zaradi zadrževanja velikih količin vode poleti blažijo suše. Oba ekstrema sta v Sloveniji vedno bolj pogosta, mokrišča pa vedno bolj pomembna. So tudi naravne čistilne naprave, saj čistijo vodo, ki pronica v podtalje, vsem nam pa s tem omogočajo čisto pitno vodo. Mokrišča so dom številnim redkim in nenavadnim vrstam rastlin in živali.

Leta 2023 smo po več kot trideset letih boja dobili Krajinski park Češeniške in Prevojske gmajne. Razglasitev krajinskega parka je pomemben dosežek, h kateremu sta poleg lokalnih prebivalcev prispevala republiški Zavod za varstvo narave in civilna iniciativa za zaščito območja, ustanovljena s strani društva Terra Anima. Njihovo pobudo za zaščito enega zadnjih ostankov naravno ohranjenega nižinskega gozda z mokrišči v Ljubljanski kotlini sta podprla Občina Domžale in Ministrstvo za naravne vire in prostor. To območje varuje enega izmed zadnjih večjih ostankov naravno ohranjenega strnjenega nižinskega gozda, ki vključuje tudi mokrotne manjšinske ekosisteme.

Društvo Terra Anima in FKVK Mavrica Radomlje sta leta 2023 razpisala fotografski natečaj na temo „Močvirja, jih želimo ohraniti?” V okviru fotografskega natečaja so povabili tudi na sprehod v Blate in Mlake, z namenom, da bi vsi, ki bi želeli sodelovati na natečaju  spoznali močvirje in fotografirali zanimive motive.

Na natečaj je prišlo več kot 50 fotografij. Najboljše so bile razstavljene v Knjižnici Domžale. Organizatorja, društvo Terra Anima in FKVK Mavrica, sta z natečajem želela ozaveščati o pomenu mokriščnih ekosistemov in o njihovi ogroženosti. Fotografije so bile posnete ob poučni poti Blata Mlake, ki je del Krajinskega parka Češeniške in Prevojske gmajne. Na njej vidimo zadnjo prosto tekočo reko v celinski Sloveniji, tam rastoča družina dreves pa je zadnji sklenjen gozd v nižinskem svetu naše dežele. Najboljše fotografije smo v Knjižnici Domžale objavili  v digitalni zgodbi »Močvirja, jih lahko ohranimo?«.

Vabljeni k ogledu!

Knjižnica Domžale

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi