Novice

SILVO KARO: Od lesenega do zlatega cepina
Arhiv Izpostavljeno na prvi strani

SILVO KARO: Od lesenega do zlatega cepina

"Moji nemirni duši, ki kot senca hodi za menoj že od rane mladosti, so gore dobro dele, v njih se je sproščal nemir, telo utrudilo, da je bila pot v dolino vesela, duša mirna in korak mehak. A dlje ko sem bil v dolini, več je bilo nemira in telo je klicalo po naporih. Silen je ta nemir in težko razumljiv mirnim dušam. Ta energija nemira pa ne pride kar tako, privre kot Soča ob neurju, ko ji podzemni svet Julijskih gora postane pretesen; takrat prihrumi izpod skalovja in divje zareže po strmi strugi navzdol, kjer ji mogočne skale in ozke soteske pobirajo moč in ostrino, da na koncu mirna privijuga do Jadrana.«

Iz knjige Alpinist, Silvo Karo


Alpinist Silvo Karo bo postal drugi Slovenec po Andreju Štremflju z zlatim cepinom za življenjsko delo. Prejel ga bo v soboto, 19. novembra 2022, v francoskem Brianconu.

Foto: Na fotografiji levo je Silvo Karo leta 1979 z lesenim cepinom, ko je domžalski alpinistični odsek organiziral turo v Chamonix. Zanj je bilo to prvo potovanje proti zahodu. Na desni je uradni logotip nagrade Zlati cepin (francosko Piolet d’Or).


Silvo Karo je bil rojen v vasi Brdo nad Ihanom. Tudi sicer je z  Domžalami tesno povezan, čeprav se je pred 11 leti usidral v vasi Osp, ki leži pod kraškim robom.

V svoji knjigi Alpinist, ki je izšla leta 2018, iskreno piše, da se lahko prav Planinskemu društvu Domžale in Občini Domžale zahvali, da je lahko obredel dobršen del svetovnih gorstev. Seveda ne pozabi omeniti tudi družine, Planinske zveze Slovenije in številnih sponzorjev iz Domžal in drugod, ki so ga podpirali na izjemni poti. Silvo Karo je bil dolgoletni član upravnega odbora Planinskega društva Domžale, nekaj let je bil tudi načelnik alpinističnega odseka. Vodil je alpinistično šolo in bil vodja prve šole športnega plezanja v Domžalah. Bil je pobudnik in vodja projekta izgradnje prve plezalne stene v Sloveniji leta 1988 v Hali Komunalnega centra in kasnejšega društvenega Plezališča na Rodici. Bil je član postaje Gorske reševalne službe Slovenije – postaje Kamnik, od njene ustanovitve do leta 2010 pa je bil vodja enota za reševanje iz višin in ruševin, ki deluje v okviru Planinskega društva Domžale v sistemu civilne zaščite občine Domžale.


V Knjižnici Domžale smo pripravili bogato in zanimivo zgodbo o Silvu Karu.

Digitalna zgodba je namenjena predstavitvi in počastitvi tega izjemnega alpinista, skromnega človeka velikih dejanj, ki nam je prijazno zagotovil zadosti gradiva, s katerim smo lahko v naši knjižnici sestavili mozaik njegovega življenja. Za sodelovanje se mu zahvaljujemo. Zgodba opisuje njegovo otroštvo in mladost, prve stike s planinami in alpinistične začetke ter nekaj največjih odprav v njegovi izjemni alpinistični karieri.

Zgodba je oplemenitena z izjemnimi fotografijami. Vabljeni k ogledu in branju zgodbe Silvo Karo: od lesenega do zlatega cepina, ki smo jo objavili na portalu Kamra.

Silvo Karo: Od lesenega do zlatega cepina
 

Foto1: Silvo Karo: od lesenega do zlatega cepina (francosko  Piolet d'Or)
Foto2: Silvo Karo, foto Marko Prezelj
Foto3: 
Silvo Karo na odpravi Yalung Kang (1985)

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi