Novice

Potovanje vode
Arhiv novic Izpostavljeno na prvi strani

Potovanje vode

fotografski natečaj

Kjer tečejo vode, se prebuja življenje!

Voda je nenadomestljiva naravna dobrina, ki jo ogrožajo podnebne spremembe in vse večja poraba, zato smo v Knjižnici Domžale letošnji fotografski natečaj posvetili vodi. S tem želimo opozoriti na njen pomen in okrepiti v nas zavedanje o pomenu varovanja okolja, v katerem živimo.


POTOVANJE VODE: FOTOGRAFSKI NATEČAJ ► 23.6.-22.9.2023


POGOJI SODELOVANJA 

1. Organizator 
Organizator fotografskega natečaja je Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, 1230 Domžale. 

2. Tema fotografskega natečaja 

Udeleženci ste vabljeni, da skozi fotografije prikažete lepoto vode in življenja z njo/ob njej. Motiv fotografij so lahko izviri, reke, potoki, močvirja, mokrišča, mlake, ribniki, voda v domačih vrtovih, vodnjakih, kapljice na rastlinah, voda povsod okrog nas. Voda – mirna, preteča, žuboreča, plitva ali globoka. Edini pogoj je, da je slika posneta v krajih, ki spadajo v  občino Domžale, Mengeš, Trzin, Moravče ali Lukovica. Namen fotografskega natečaja je ozaveščanje javnosti o okoljskih vprašanjih in ohranjanju narave. V ospredje želimo postaviti pomen vode in naravnih vodnih virov ter s fotografijami obogatiti domoznansko zbirko knjižnice. Voda je vir življenja. V Sloveniji imamo zaenkrat veliko srečo, da smo vodnata dežela, a podnebne spremembe so začele kazati zobe tudi pri nas, še posebno v sušnem obdobju.

Knjižnica Domžale bo s fotografijami obogatila domoznansko zbirko, pripravila razstavo in gradivo uporabila v promocijske namene naše zbirke.

3. Sodelovanje in pogoji

Na natečaju lahko sodelujejo vsi ljubitelji fotografije: ljubiteljski, naključni ali profesionalni fotografi. 

4. Prijava na natečaj 

Posameznik lahko sodeluje z največ tremi fotografijami, ki jih odda ali pošlje na digitalnem mediju na naslov: Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, 1230 Domžale, ali na elektronski naslov: info@dom.sik.si. Velikost datotek naj ne presega 7 MB. Fotografije lahko pošljete v več datotekah, vendar naj bodo vselej navedeni podatki o avtorju. Večjo datoteko (do 2 GB) lahko pošljete preko vmesnika https://www.wetransfer.com/.

Priložite tudi izpolnjeno PRIJAVNICO z natančnimi podatki o avtorju (ime, priimek, naslov, telefonska številka in elektronski naslov).

Fotografija mora nujno vsebovati :

  • ob poslani fotografiji mora biti naveden  ime in priimek avtorja, naslov fotografije, kraj fotografiranja, leto nastanka fotografije.
  • fotografija je lahko stara do 2 leti
  • udeleženci lahko oddajo fotografije v formatu JPG ali JPEG, z ločljivostjo 200-300 dpi in velikosti najmanj 3264x2448. Digitalnih medijev CD/DVD ne bomo vračali. 
  • fotografija je lahko posneta v barvni ali črno-beli tehniki in mora biti zapisana v JPG formatu,
  • vsak posameznik lahko odda največ tri fotografije, lahko je tudi kolaž različnih fotografij,

5. Avtorstvo 
Udeleženci natečaja z oddajo prijave in fotografij organizatorju natečaja zagotavljajo, da so sami lastniki in avtorji fotografij oziroma da so izključni imetniki avtorskih pravic in da na fotografijah ne obstajajo kakršnekoli pravice tretjih oseb. V primeru, da so na oddanih fotografijah upodobljene osebe, ki jim na podlagi veljavnih predpisov pripadajo osebnostne ali kakršnekoli druge pravice, udeleženci natečaja Knjižnici Domžale zagotavljajo, da so pridobili ustrezna dovoljenja upodobljenih oseb za uporabo fotografij z njihovo podobo. Z oddajo prijave in fotografij udeleženci natečaja prenesejo na Knjižnico Domžale vse materialne avtorske pravice na oddanih fotografijah iz 22. člena Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, zlasti tiste, ki bodo Knjižnici Domžale omogočile javno prikazovanje, razstavljanje in reproduciranje primerkov fotografij ter uporabo fotografij v tiskanih in elektronskih medijih (za razstave - izbrane fotografije bodo del stalne razstavne postavitve v prostorih Knjižnice Domžale), za promocijo knjižnice in njenih vsebin in dejavnosti v tiskanih in elektronskih medijih (mesečniki prireditev, katalogi za promocijo gradiva in na spletni strani Knjižnice Domžale, Facebooku in Instagramu). Prenos navedenih pravic je izključen, velja za ves čas trajanja pravic, je krajevno neomejen in vključuje pravico predelave. 

6. Trajanje natečaja 
Natečaj traja od 23. junija 2023 do vključno 22. septembra 2023. Organizator si pridružuje pravico, da natečaj podaljša in o tem obvesti javnost preko družabnih medijev in spletne strani.

7. Izbor in nagrade 
Vse prispele fotografije bo pregledala in ocenila natečajna komisija. Pri ocenjevanju fotografij bo upoštevala ustreznost razpisani tematiki, izvirnost in izpovednost ter estetska merila. Vse odločitve strokovne žirije so dokončne ter nepreklicne in se nanje ne bo moč pritožiti.
Žirija bo izbrala in nagradila 3 najboljše fotografije.

 

8. Obveščanje nagrajencev in prevzem nagrad 
Nagrajenci bodo objavljeni na spletni strani www.knjiznica-domzale.si.
O nagradah bodo nagrajenci obveščeni po telefonu ali elektronski pošti. Nagrado bodo osebno prevzeli v prostorih Knjižnice Domžale. 

9. Varstvo osebnih podatkov 
S sodelovanjem v nagradnem natečaju udeleženec nagradnega natečaja dovoli organizatorju zbiranje, obdelovanje in hranjenje posredovanih osebnih podatkov skladno z  veljavnim zakonom o varstvu osebnih podatkov. Osebni podatki, ki se zbirajo, so: ime in priimek, naslov, pošta in poštna številka, telefon in/ali elektronski naslov. Pridobljeni osebni podatki se uporabljajo izključno za namene nagradnega natečaja (izvedba nagradnega natečaja, obveščanje nagrajencev o nagradah, objava nagrajencev /ime, priimek/ v skladu s splošnimi pogoji, razstava najboljših fotografij /ime, priimek avtorja/). Organizator nagradnega natečaja vse osebne podatke varuje v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Osebne podatke lahko uporablja izključno za namene, za katere so bili pridobljeni. Osebne podatke udeležencev natečaja bomo po koncu projekta brisali.  

10.
 Ostale določbe 
Organizator si pridržuje pravico spremeniti pravila tega nagradnega natečaja in jih objaviti na spletni strani www.knjiznica-domzale.si. Zelo bomo veseli, če se boste odzvali našemu povabilu. 

Vabimo vse ljubitelje fotografiranja, da raziskujete in fotografirate našo okolico v občini Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče. 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi