Novice

Nenad Jovičić: velikan jugoslovanskega filma med Sarajevom in Domžalami
Zadnje novice Arhiv novic

Nenad Jovičić: velikan jugoslovanskega filma med Sarajevom in Domžalami

Vabimo vas k ogledu in branju digitalne zgodbe o Nenadu Jovičiću.

Nenad je bil eden največjih snemalcev nekdanje Jugoslavije. Njegov izjemni opus obsega več kot dvesto celovečernih filmov, televizijskih serij in dokumentarcev, ki zajemajo bogato zbirko žanrov, vse od vojnih dram do glasbenih in otroških filmov. Verjetno se mnogi izmed vas spomnite filmov, kot so Derviš in smrt, Volk samotar, Vrhovi Zelengore in drugih. Pečat je pustil tudi v tujini. V času olimpijskih iger v Sarajevu je s kamero zabeležil nepozabne prizore iz zakulisja olimpijskega dogajanja in energijo mesta, ki nikoli več ni bilo enako. Kamero je imel vedno pri roki, tudi če je bil med prijatelji ali na zasebnih obiskih.



Na snemanju koprodukcijskega filma Togetherness je Nenad Jovičić spoznal mlado slikarko Vero Terstenjak, ki se je uspela prilagoditi njegovemu hitremu, nomadskemu življenju.

Del svojega življenja je preživel v Domžalah s svojo življenjsko sopotnico, našo priznano akademsko slikarko Vero Terstenjak. Kadar nista snemala filmov, potovala in raziskovala, sta živela na relaciji Beograd – Domžale. Zelo rad je imel Slovenijo. Že od malega je bil navezan na našo deželo. Gore je vzljubil že kot mlad skavt, ko je spremljal kralja Petra Karađorđevića na Triglav. Prvi film Jezero je posnel v okolici Bohinja leta 1950. Film Volk samotar, ki govori o prijateljstvu med dečkom in psom, je snemal na zasneženi Veliki planini, Pokljuki in v Kranjski Gori.


V filmih, pod katerimi se je podpisal kot direktor fotografije, so igrali velikani jugoslovanskega filma, kot so bili Bata Živojinović, Pavle Vuisić, Boris Dvornik, Boris Cavazza, pa tudi tuji igralci: James Madsen, Maximillian Schell in George Hamilton. Sodeloval je z velikim ameriškim režiserjem in scenaristom Samom Peckinpahom. Pri svojem delu je prehodil in izkusil vse stopnje tehničnega razvoja jugoslovanske kinematografije: od najbolj preproste in skromne do najsodobnejše snemalne opreme in tehnike. Za svoje delo je na puljskem filmskem festivalu prejel dve Zlati areni ter številna strokovna in državna priznanja, med katere sodita tudi prestižni Orden dela s srebrnim vencem in Sedmojulijska nagrada za življenjsko delo.


Nenad Jovičić in velikan jugoslovanskega filma Velimir Bata Živojinović na snemanju filma Dorotej leta 1981.  Snemanje je potekalo v Srbiji in Makedoniji.

Leta 1972 je bil Nenad Jovičić direktor fotografije pri filmu Volk samotar, ki so ga snemali na Veliki planini, nekaj malega pa na Pokljuki in v Kranjski Gori. Celovečerec je režiral Obrad Gluščević. Največja zvezdnika filma pa sta bila Slavko Štimac in enoletni nemški ovčar Roul, ki ga je priskrbel domžalski kinolog Miroslav Zidar.


Vabimo vas k ogledu in branju digitalne zgodbe o Nenadu Jovičiću, v kateri smo poleg njegovega življenja predstavili tudi nekaj njegovih najbolj znanih filmov.



Nenad Jovičić

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi