Novice

Naši domoznanci: Boštjan Gorenc - Pižama
Zadnje novice Arhiv novic Izpostavljeno na prvi strani

Naši domoznanci: Boštjan Gorenc - Pižama

Osebnosti naših krajev

Boštjan Gorenc – Pižama

Rojen: 1977, Kranj

Poklic: pisatelj, prevajalec, komik


Boštjan Gorenc – Pižama piše in prevaja za otroke in mladino ter odrasle, nastopa kot stand-up komik ter snema podkaste.

Pižama je prejemnik letošnje nagrade Vasje Cerarja Društva slovenskih knjižnih prevajalcev.


  1. Skoraj vsi vas poznamo, pa vseeno: na kratko se predstavite: kdo ste, katera je vaša najljubša knjiga, barva, sadje, prevozno sredstvo?

Lepo pozdravljeni. Najljubša knjiga je precej fluidna kategorija, zato iz glave tri zelo ljube: Janez Ramoveš: Skuz okn strejlam kurente, Borut Golob: Smreka bukev lipa križ in Robert Rankin: Witches of Chiswick. Najljubša barva je oktarina (barva magije iz knjig Terryja Pratchetta), sadje česen iz Levstikove pesmi Kako je v Korotani, prevozno sredstvo pa raketa Frčela prdela iz moje slikanice Si že kdaj pokusil luno?

 

  1. S čim se trenutno ukvarjate? Delate na čem novem?

Trenutno čakam na izid pete knjige o Šnofijevi druščini, ki jo ustvarjava z Matejem de Ceccom, na pisalni mizi pa me čaka še zadnji del letošnje Šnofijeve zgodbe za poletno številko revije Pil. Te dni sem pregledal lekturo prevoda 12. knjige o Pasjem možu (Mladinska knjiga), čaka pa me še korektura stripa za odrasle Ne vsi roboti, ki bo izšel pri VigeVageKnjige.

Maj in junij imam sicer povsem zasedena z obiski šol ob zaključku bralne značke, tako da se veselo kolovratim naokoli, ko se bom v drugi polovici junija vrnil v pisarno, pa me tam čakata dve knjigi. Ena otroška, ki me z nekaj poglavji čaka že več kot leto, da spet najdem čas za pisanje, in ena bolj odrasla.

 

  1. Katero knjigo bi po vašem mnenju moral prebrati čisto vsak Slovenec? Zakaj?

Zgoraj omenjeno Golobovo Bukev smreka lipa križ, ki je mojstrsko ciničen prikaz našega vsakdana in naših psihopatologij.

 

  1. Stripi. Nekateri jih požirajo, drugi zavračajo. Katere so, po vašem mnenju, pozitivne strani stripov?

Med stripi tako kot pri vsaki literarni zvrsti najdeš tako dobre kot slabe primerke, zato me apriorno vihanje nosu nad njimi ujezi. So pa stripi nepogrešljiv pripomoček pri nagovarjanju mladih (pa tudi odraslih) z manj bralne kondicije, da vstopijo v svet literature. V današnjem svetu, kjer nam pozornost kradejo zasloni vseh vrst, lahko strip, ki združuje sliko in besedilo v manjših (obvladljivejših?) količinah, pomaga, da se omahljivi bralci ne ustrašijo, kaj jih čaka. In se nato podajajo k daljšim in daljšim besedilom.

 

  1. Napisali in prevedli ste že veliko del, še več ste jih prebrali. Zagotovo imate najljubši literarni lik pa verjetno tudi najmanj ljubega. Če bi se tadva srečala, kako mislite, da bi potekal pogovor med njima?

Ljubih likov je precej, nikoli pa nisem razmišljal, da mi je kdo najmanj ljub, saj običajno uživam med prevajanjem (in pisanjem) besed in stavkov vseh likov. So liki, s katerimi se ne strinjam, ampak so kot liki zanimivi in pomembni za zgodbe, v katerih nastopajo. Če se že moram odločiti, bi za najljubši lik tokrat izbral Barryja, ki je v knjigah Roberta Rankina sveti ohrovt varuh in lahko potuje skozi čas, za najmanj ljubega pa zateženega učitelja telovadbe iz knjig o Kapitanu Gatniku, gospoda Prstjena. Prstjen bi Barryju najbrž naložil neskončno sklec in počepov, Barryju pa bi bilo malo mar in bi odfrčal kam drugam po času. Nista ravno snov za dobro zgodbo.

 

  1. Ali ste včlanjeni v Knjižnico Domžale? Ali jo redno obiskujete?

Včlanjen sem, obiskujem jo pa predvsem, kadar moram preveriti kakšne vire, ki na spletu niso dostopni, saj sem precej obsesiven nakupovalec knjig in si jih večino nakopičim doma.

 

Več informacij na povezavah:

https://pizama.net/ (8. 5. 2024)

https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/gorenc-bostjan-pizama/ (8. 5. 2024)

https://www.mladinska-knjiga.si/avtorji/bostjan-gorenc-pizama (8. 5. 2024)

https://www.bralnaznacka.si/sl/nastopi-ustvarjalcev/avtorji/gorenc-pizama-bostjan (8. 5. 2024)

https://www.dskp-drustvo.si/prejemnik-nagrade-vasje-cerarja-2024-je-bostjan-gorenc/ (4. 6. 2024)


Avtor fotografije: Simon Pelko

Zapis pripravila: Anja Ravnikar v sodelovanju z Boštjanom Gorencem – Pižamo

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi