Novice

Izdelajmo knjigobežnice
Zadnje novice Arhiv novic Izpostavljeno na prvi strani

Izdelajmo knjigobežnice

Natečaj

 

Organizator natečaja: Knjižnica Domžale

Datum objave razpisa: petek, 5. januar 2024

Rok za prijavo in izvedbo: petek, 15. marec 2024, do 23:59

Vse, ki radi oblikujete, sestavljate in ustvarjate, vabimo, da nam pomagate postaviti knjigobežnice na področju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče. Vi poskrbite za prostor, material in izdelavo, mi pa bomo poskrbeli, da bodo knjigobežnice ves čas polne zanimivih knjig.


Kaj so knjigobežnice?

Knjigobežnice so majhne lesene hiške, namenjene izmenjavi knjig. Zadnja leta so se pojavile v marsikaterem slovenskem kraju. Hiške so vseh oblik in velikosti, izdelane iz različnih materialov, postavljene v lokalno okolje, kjer do njih lahko dostopajo vsi ljubitelji branja ali pa so namenjene skupnosti, zaposlenim v podjetju, članom društev in obiskovalcem (šola, društvo, podjetje), odvisno od mesta postavitve. Knjige v knjigobežnici morajo biti na varnem pred vlago. Kot knjigobežnico lahko uporabite že obstoječe objekte, ki jih predelate, ali pa sami izdelate prav posebno leseno hiško, v katero se lahko shrani knjige.

Kako delujejo knjigobežnice?

Knjigobežnice bo Knjižnica Domžale založila s knjigami, ki jih bodo lahko mimoidoči vzeli, odnesli domov in prebrali ter nato vrnili nazaj v knjigobežnico. Knjigo bodo lahko tudi obdržali in prinesli nazaj kakšno svojo, ki je ne potrebujejo več. Skrbi za zamudnino ali izgubljeno knjigo pri knjigobežnicah ni. Knjige bo priskrbela Knjižnica Domžale in jih po potrebi zamenjala ali dopolnjevala.

Komu je natečaj namenjen?

K natečaju vabimo šole, društva, podjetja in posameznike, ki imajo prostor, kamor bi postavili knjigobežnico in omogočili dostop do nje mimoidočim ali pa zgolj vaši skupnosti, zaposlenim ali obiskovalcem vaše ustanove. Za material in izdelavo poskrbite sami, mi pa vam bomo priskrbeli knjige.

Kako sodelovati?

Ko boste knjigobežnico izdelali in postavili, pošljite tri fotografije, ki prikazujejo knjigobežnico z različnih strani, na e-naslov: info@dom.sik.si, kot zadevo napišite: Knjigobežnica. Izbrali bomo najlepšo knjigobežnico, prav vse pa bomo simbolično nagradili. Nato vas bomo osebno obiskali in se dogovorili o sodelovanju. Vse knjigobežnice, ki bodo zaživele, bomo uvrstili na zemljevid knjigobežnic po Sloveniji.

Namen razpisa?

Knjigobežnice so odlična priložnost za povezovanje in druženje članov vaše skupnosti ali sprehajalcev, ki se sprehajajo mimo knjigobežnic. Branje povezuje, združuje in širi obzorja. Knjiga neznancu obogati dan, hkrati pa tudi bralec knjigi vdihne novo življenje.


Pravila sodelovanja:

  • V natečaju lahko sodelujejo fizične in pravne osebe.
  • Oseba, ki želi sodelovati v natečaju, mora organizatorju natečaja do vključno 15. marca do 23.59 ure poslati na e-naslov: info@dom.sik.si fotografije knjigobežnice. Poleg je treba navesti:
    • kdo je knjigobežnico postavil (ime in priimek posameznika ali naziv podjetja, šole, društva ipd.),
    • naslov, kje se knjigobežnica nahaja,
    • kontaktne podatke (e-naslov ali telefon).

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi