Novice

Festival OBRAZI MIRU v Trzinu
Zadnje novice Arhiv novic Izpostavljeno na prvi strani

Festival OBRAZI MIRU v Trzinu

Letos je na Bledu potekalo že 55. Mednarodno srečanje pisateljev, ki si je za tokratno načelo izbralo podlago v pesmi Johna Lennona, IMAGINE.
Blejsko srečanje je tesno povezano z delovanjem enega izmed 4 odborov Mednarodnega PEN-a – Pisatelji in pisateljice za mir. Lansko leto je bil izvoljen in potrjen nov predsednik odbora, Germán Rojas iz Čila, ki je več kot 40 let deloval v OZN-u, kar je 18. maja podelil tudi z nami, obiskovalci festivala Obrazi miru. Slednji je potekal v okviru 55. Mednarodnega srečanja in se je med drugim odvil tudi v Dvorani Marjance Ručigaj v Trzinu.

Trzinski dogodek v sklopu festivala je vodil in povezoval pisatelj, politično-literarni kritik Tone Peršak, ki je v goste povabil:

  • Tereso Cadete, portugalsko pisateljico, esejistko, profesorico in dolgoletno članico Odbora Pisatelji za mir;
  • Tienchi Martin – Liao, pisateljico in prevajalko, ki je rojena na Kitajskem, odraščala in šolala se je na Tajvanu, danes pa biva v ZDA
  • predsednika Odbora Pisatelji za mir, Germána Rojasa, čilskega pisatelja in aktivista.

Vabilu na čudovit literarni dogodek so se z veseljem odzvali tudi v Krajevni knjižnici Tineta Orla Trzin ter se tako naužili edinstvenih pripovedi, osnovanih na življenjskih izkušnjah vseh 4 nastopajočih. Ob zaključku dogodka pa se je župan občine Trzin, Peter Ložar, s šopkom in plaketo posebej poklonil nekdanjemu trzinskemu županu, ki je 15. maja letos, na praznik 750-letnice prve omembe Trzina v pisnih virih, prejel naziv častnega občana občine Trzin, za ves trud in energijo, ki ju Tone Peršak še danes vlaga v razvoj in nadgradnjo trzinskega političnega, kulturnega in literarnega delovanja.


Bil je izjemen večer, ki pa smo ga nato, kot se vendar spodobi, zaključili v sproščenem okolju gostilne Narobe, kjer so gostje lahko, poleg pristne slovenske besede, okusili tudi pravo slovensko hrano in uživali v slovenski žlahtni kapljici.Hvala, Tone Peršak, za čudovito povezovanje večera.
Hvala, Peter Ložar, za dodano vrednost večeru.
Hvala tudi vam, dragi gostje, ki ste v slovensko literaturo in kulturo vnovič vnesli upanje, pogum in navdih za nadaljnje podvige.
Nenazadnje pa gre zahvala tudi vam, dragi obiskovalci dogodka, ki ste poskrbeli, da smo vsi lahko uživali v prijetnem, literarno obarvanem vzdušju.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi