Novice

Domoznanski kotiček Knjižnice Domžale
Zadnje novice Arhiv novic Obvestila

Domoznanski kotiček Knjižnice Domžale

Domoznanstvo je beseda, ki zveni nekoliko nerodno in trdo, če pa besedo dobro pogledamo in se vanjo poglobimo, je v resnici precej preprosta in nedvoumna – znanje, vedenje o domu. Gradivo o zgodovini, delu in življenju ljudi iz naših krajev ter posebnostih domžalske občine in vseh ostalih, v katerih so naše enote, najdete v domoznanski zbirki Knjižnice Domžale. Domoznanstvo je posebna dejavnost knjižnice, ki obsega zbiranje, obdelovanje in hranjenje knjižničnega gradiva po vsebini ali avtorjih, povezanega z našim območjem.Domoznanska zbirka je najpomembnejša zbirka vsake splošne knjižnice. Je tista, ki skrbi, da se ustvarjalnost in spomin ohranjata iz roda v rod. Skrbimo, da je gradivo, ki ga zberemo, dostopno najširši javnosti – fizično in z digitalizacijo gradiva ter objavo na svetovnem spletu.


Pomemben del pridobivanja domoznanskega gradiva je sodelovanje s posamezniki in organizacijami (šolami, zavodi, društvi, tiskarnami, časopisnimi in drugimi podjetji), ki delujejo v našem prostoru, zato na tem mestu vabimo vse, da se nam v različnih natečajih in pozivih pridružite in nam pomagate soustvariti našo domoznansko zbirko.


Čas med epidemijo smo izkoristili, da smo manjši del knjižnice preuredili in ga že na prvi pogled nekako ločili od ostalega dela in tako ustvarili prijeten domoznanski kotiček. V njem lahko najdete nekaj miru in prijetnega odmika. Opremili smo ga z znamenitimi zložljivimi stoli in mizico REX,  ki so delo Nika Kralja. Kralj, rojen leta 1921 v Zavrhu pri Trojanah, je bil oblikovalec, raziskovalec, inovator in pedagog. Kotiček krasijo še znameniti domžalski slamniki, vitrine s starimi razglednicami in knjigami častitljive starosti. Na policah pa najdete številne knjige, ki so jih napisali avtorji z našega področja ali pa so po vsebini povezane z našim območjem.

Domoznanski kotiček bomo stalo dopolnjevali, občasno v njem pripravili manjše razstave ali domoznanska srečanja. Trenutno smo z razstavo fotografij in izpostavitvijo knjig želeli spomniti na Nenada Jovičića, ki je bil eden izmed najpomembnejših filmskih ustvarjalcev. Rodil se je v Mostarju, nato živel v Sarajevu in Beogradu. Ko je spoznal priznano domžalsko slikarko Vero Trstenjak, je živel na relaciji Domžale – Beograd. Odličen snemalec, ki je posnel preko sto dvajset celovečernih filmov, nadaljevank in ogromno dokumentarcev ter bil avtor treh scenarijev, je bil za svoje delo nagrajen s filmskimi nagradami in najvišjimi državnimi priznanji. Zapustil nam je resnično bogato filmsko - kulturno dediščino.  Arhiv je z donacijo podaril občini Domžale, zanj pa skrbimo v  Knjižnici Domžale. Letos načrtujemo objavo digitalne zgodbe, ki bo dostopna na spletnem portalu Kamra in bo polna izjemnih fotografij, ki jih hranimo.


Naš domoznanski kotiček je obiskala naša slikarka Vera Terstenjak. Prišla je z nečakinjo Laro Terstenjak. Vera je z nami delila spomine na pokojnega moža in številne prigode s snemanja slovitih filmov, ki jih je snemal Nenad Jovičić. Hvaležni smo ji za njeno sodelovanje in podporo pri ohranjanju spomina na pokojnega moža.


Vabimo vas, da nas obiščete. Bliža se občinski praznik, ko bo Občina Domžale praznovala 70 – letnico. Nadvse primeren trenutek, da si izposodite knjige, ki vas bodo popeljale v zgodovino nastanka mesta in vas spomnile na številne ustvarjalce iz tega področja. Prazniku Občine Domžale se bomo pridružili tudi z razstavami, zato sledite naši prenovljeni spletni strani in se pridružite praznovanju.

»Brez knjižnic, kaj nam ostane? Nimamo preteklosti, niti prihodnosti?« - (Ray Bradbury)


 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi