Novice

Dob pri Domžalah: ob 800-letnici prve omembe kraja
Arhiv novic Izpostavljeno na prvi strani

Dob pri Domžalah: ob 800-letnici prve omembe kraja

nova zgodba na portalu Kamra

Dob pri Domžalah je staro naselje ob nekdaj izjemno pomembni prometni cesti med Trstom in Dunajem v severovzhodnem delu Ljubljanske kotline. O njem so ohranjeni bogati zgodovinski podatki v pisnih virih ter v izredno bogatem ustnem izročilu. Župnija Dob skozi stoletja je obsežna knjiga, avtorja Staneta Stražarja, zelo cenjenega lokalnega kronista in družbenega delavca.  Nekdaj je bil Dob zelo pomembno naselje. V letu 2023 mineva 800 let od prve omembe kraja v listinah.

Digitalna zgodba je posvečena visoki obletnici Doba ter  okoliškim krajem, ki so bili z njim že od nekdaj tesno povezani. Zgodba se gradi okrog starih razglednic, ki jih hrani Knjižnica Domžale in najnovejših fotografij, ki prikazujejo Dob kot ga lahko doživite danes, ko je po zaslugi nekaj izjemnih zgodb, ki jih predstavljamo tudi v digitalni zgodbi, zelo privlačno in gostoljubno naselje z velikim srcem. Postanek, kot so to počeli stoletja nazaj, priporočamo vsem, ki imate radi preplet preteklosti z inovativno sedanjostjo. Vabljeni k branju in ogledu digitalne zgodbe. 

Dob pri Domžalah: ob 800-letnici prve omembe kraja


Vabljeni tudi na ogleda razstave starih razglednic Doba, ki bo na ogled v dvorani Knjižnice Domžale od 2. do 23. junija.
 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi