Novice

Brati gore
Arhiv novic

Brati gore

Praznovanje alpske kulturne dediščine v sklopu mednarodnega dneva gora

Festival “Brati gore” povezuje ljudi, ki imajo radi knjige in gore, čeprav so fizično ločeni. Bralci in avtorji, gorniki in umetniki širom Alp (in širše) se združijo v debati o podobnih vprašanih in ocenjujejo pomen, vpliv in namen alpske literature.

Leposlovje, poezija, umetnost, filozofija, zgodovina, domišljija so le del tega, kar dela alpsko kulturo tako živahno. Osma izvedba festivala Brati gore bo v letu 2022 ponovno posvečena alpski kulturni domišljiji. Generalna skupščina Združenih narodov je leto 2022 razglasila za mednarodno leto trajnostnega razvoja gora. Osredotočanje na trajnostni razvoj se odraža tudi v izboru letošnje teme mednarodnega dneva gora in posledično festivala Brati gore: »Ženske premikajo gore«.

Tudi letos bo Knjižnica Domžale sooblikovala program dogodkov.


Knjižnica Domžale: 30. november 2022, ob 19:00

Irena Cerar: Bajne gorjanke
Pravljična popotnica: pripovedovalski večer za odrasle

Prvi avtorski večer iz letošnjega cikla, ki ga za našo knjižnico že tretje leto pripravlja Irena Cerar, pripovedovalka in avtorica serije priljubljenih vodnikov Pravljične poti Slovenije, bo uvod v praznovanje mednarodnega dneva gora.

Spet bomo slavili alpsko kulturo, letos pa še posebej domišljijske svetove gorskih okolij. Irena nas bo popeljala v nenavadno družbo ženskih bajnih bitij z naših gora. Povzpeli se bomo v nedostopno skalovje in pogledali v odročne skalne votline, kjer po starih verovanjih bivajo te gorjanke. Z ljudmi precej nerade prihajajo v stik, zato je večer namenjen dobronamernim in pogumnim!  

Vabljeni v skrivnostni in nedostopni svet divjih in belih žena, dujačes, krivopet, planinskih in gorskih vil ter drugih gorjank!

Foto: Matic Zorman

Knjižnica Domžale: 8. december 2022, ob 18:00
Pravljična joga: Najlepši kraj
joga za otroke


S pravljično jogo popeljemo otroke v svet pravljic, kjer spoznavamo nepozabne junake, lovimo velikane, iščemo morsko deklico in skriti zaklad, spoznavamo življenje žuželk na travniku in se z njimi igramo.

Postopoma in skozi igro otroci spoznajo asane – jogijske položaje, osvojijo pravilno dihanje in se naučijo sproščati. Na ta način se bodo lažje umirili, okrepili svoj fokus. Zato v pravljično jogo vnašamo tudi vaje čuječnosti, ki otrokom pomagajo, da postanejo pozorni na dogajanje v sedanjem trenutku (kaj čutijo, vidijo, slišijo, kaj opazijo).

animatorka: Natalija Trebušak

Lepo vabljeni otroci od 5. leta dalje!

Obvezna je predhodna spletna prijava.

ilustracija: Ana Razpotnik Donati


Knjižnica Domžale: 15. december 2022, ob 19:00

David Stegu: Vzpon na Pik Lenin 
potopisno predavanje


Vse avanturiste vabimo, da se nam pridružite na potopisnem predavanju o vzponu na Pik Lenin!

David Stegu, učitelj angleščine, popotnik in gornik nam bo ob tokratnem potopisnem predavanju približal vzpon na pamirski sedemtisočak Pik Lenin. Z aklimatizacijo bomo začeli že na drugem najvišjem vrhu v Evropi, Monte Rosi ter se nato le nekaj dni kasneje že znašli v baznem taboru Ačik Taš na jugu Kirgizije blizu meje s Tadžikistanom. Izredno spokojno travnato podlago baznega tabora, ki jo dopolnjujejo slikovita jezera, bomo kmalu zamenjali z višinskimi tabori. Vmes bodo potekali aklimatizacijski pohodi, ki nas bodo soočili tako s fizičnimi kot tudi mentalnimi napori. Proti vrhu te mogočne gore na 7134 metrih nadmorske višine bomo naposled krenili iz tabora 3 na 6200 metrih. Gora nas bo naučila marsikaj predvsem pa bo dragoceno tisto, kar ni bilo vnaprej "napisano v kurikulumu".

Vzpon na Pik Lenin je podrobno opisan tudi v enem izmed poglavij v nedavno izdani knjigi z naslovom Zakaj pa ne?, v kateri avtor opiše svoja doživetja z različnih koncev sveta ter deli tudi svoja razmišljanja in spoznanja, ki jih je ob tem pridobil. Na dogodku bo možen tudi nakup knjige.

Vabljeni!

Praznujte v naši družbi!

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi