Novice

SVETOVNI DAN POEZIJE
Zadnje novice Arhiv novic Izpostavljeno na prvi strani

SVETOVNI DAN POEZIJE

21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Ob tej priložnosti počastimo pesnike in njihovo poezijo ter spodbujamo branje in pisanje poezije. Poezija je ena najstarejših umetniških oblik izražanja in ima globok kulturni pomen v številnih kulturah po vsem svetu. Svetovni dan poezije poudarja pomembnost poezije pri spodbujanju kreativnosti, medkulturnega razumevanja, dialoga in miru.

V tem tednu smo praznovali tudi 120. obletnico rojstva pesnika Srečka Kosovela. Kosovel je najvidnejši predstavnik slovenske poezije v obdobju moderne. Pod vplivom moderne je pesnil o kraških pokrajinah, materi, smrti. Nadalje je njegovo pesništvo zaznamoval ekspresionizem. V svojih pesmih je govoril o družbenih krivicah, mračni usodi Evrope in o revolucionarni preobrazbi sveta. Ob njegovi obletnici rojstva si v dvorani Knjižnice Domžale lahko ogledate razstavo njegovih pesniških zbirk.


Na natečaju Poezija zdravi 2024, ki ga je organizirala Knjižnica Domžale, je sodelovalo 22 ljubiteljev poezije, ki so skupaj poslali 54 pesmi, verzov in haikujev. Prispevki so prišli iz vse Slovenije. Med izjemno poezijo je žirija izbrala tri, ki so jo najbolj nagovorile, čeprav vsaka pesem v človeku pusti sledi. Najboljša poezija vseh avtorjev bo razstavljena v dvorani Knjižnice Domžale, in sicer od 18. marca do 4. aprila, lahko jo preberete tudi na spletni strani Knjižnice Domžale, v rubriki Zven besed pa smo izbrano poezijo tudi prebrali.


V sredo, 27. marca 2024, ob 18.00 vas lepo vabimo na pogovor s pesnico, esejistko, publicistko in prevajalko Meto Kušar. S prejemnico Schwentnerjeve nagrade za knjigotrštvo, Veronikine nagrade za pesniško zbirko Vrt, Rožančeve nagrade za eseje Kaj je poetično ali ura ilegale se bo pogovarjala Jana Ozimek. Pogovor bo dialog o poeziji, eseju, psihologiji in kulturnem dogajanju. Dogodek organizira Društvo LIPA v sodelovanju s Knjižnico Domžale.


Ob svetovnem dnevu poezije vas vabimo k posebni bukvarni na temo poezije. Čakajo vas kratke ankete, kviz o Srečku Kosovelu in priročne nagrade.

Prisrčno vabljeni!

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi