Novice

Poezija zdravi 2024
Razstave Razstava - dvorana

Poezija zdravi 2024

razstava literarnega natečaja

»Slovenski narod je rasel v nedrjih kulture in pesniki so nam svetel zgled.« Mitja Bervar

Že nekaj let zapored v Knjižnici Domžale pripravljamo literarni natečaj Poezija zdravi in na ta način praznujemo svetovni dan poezije, ki ga obeležujemo 21. marca. To je tudi najlepši način, da pozdravimo pomlad.


Unesco je leta 1999 21. marec imenoval za svetovni dan poezije z namenom spodbujanja branja, pisanja, objavljanja in uživanja v poeziji po vsem svetu. Ta dan je namenjen občudovanju moči besed in izražanju skozi umetnost poezije.

Poezija je ena najstarejših umetniških oblik izražanja in ima globok kulturni pomen v številnih kulturah po vsem svetu. Svetovni dan poezije poudarja pomembnost poezije pri spodbujanju kreativnosti, medkulturnega razumevanja, dialoga in miru.

Ob tej priložnosti po vsem svetu organizirajo različne dogodke, kot so branje poezije, delavnice kreativnega pisanja, literarni festivali in razstave. Ljudje se združujejo, da bi delili svoje ljubezenske pesmi, politične manifeste, družbene kritike in osebna doživetja skozi poezijo.

Poezija lahko združuje ljudi in premosti jezikovne, kulturne in družbene razlike. To je priložnost za praznovanje pestrosti izražanja ter spodbujanje strpnosti, empatije in ustvarjalnosti po vsem svetu.

Na natečaju Poezija zdravi 2024 je sodelovalo 22 ljubiteljev poezije, ki so skupaj poslali 54 pesmi, verzov in haikujev. Prispevki so prišli iz vse Slovenije. Med izjemno poezijo je žirija izbrala tri, ki so jo najbolj nagovorile, čeprav vsaka pesem v človeku pusti sledi. Najboljša poezija vseh avtorjev bo razstavljena v dvorani naše knjižnice, in sicer od 18. marca do 4. aprila, lahko jo preberete tudi na naši spletni strani, v rubriki Zven besed pa smo izbrano poezijo tudi prebrali.

Rezultati natečaja Poezija zdravi 2024:

1. nagrada: Pesem za enega, Ksenija Šešerko

2. nagrada: Milina konca zime, Eva Žnidaršič

3. nagrada: Zgodnje jutro, Marija Dodič


»Pesništvo je mladost človekove misli in njena modrost, njena iznenada presvetljena luč, je spomin človekove pozabe in gotovost njegovega dvoma,« je svoja občutenja nekoč strnil pesnik Milan Jesih.


POEZIJA ZDRAVI 2024 - pesmi udeležencev natečaja


POEZIJA ZDRAVI - literarni natečaj 2024 - BRANA POEZIJA  


Razstavo si lahko ogledate med 18. 3. in 4. 4. 2024.

Vljudno vabljeni.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi