Novice

Naši domoznanci: Frančišek Alojzij (Aci) Bertoncelj
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine

Naši domoznanci: Frančišek Alojzij (Aci) Bertoncelj

Osebnosti naših krajev

8. 08. 2023
Izvozi dogodek

Rojen: 27. avgust 1939

Umrl: 22. september 2002

Poklic in delovanje: koncertni pianist  


Že v otroštvu si je bil blizu z glasbo: učil se je igrati harmoniko. Leta 1947 je po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu začel s šolanjem v razredu Zorke Bradač na Nižji državni glasbeni šoli v Ljubljani. Že kmalu je začel samostojno nastopati (prvi recital je imel leta 1950 v veliki dvorani slovenske Filharmonije), saj je kazal izreden glasbeni talent. Šolanje je nadaljeval na klasični gimnaziji v Ljubljani in hkrati opravljal prvi razred pripravnice na Srednji glasbeni šoli.  Sledili so nastopi z orkestrom Akademije za glasbo in z orkestrom Slovenske filharmonije, kar je bila čast le redkih pianistov. Po uspešno opravljeni maturi leta 1956 je bil sprejet na Akademijo za glasbo, kjer je sprva študiral kompozicijo, nadalje pa klavir pri Hildi Horjak.  

Udeleževal se je tečajev in izobraževanj v tujini (npr. V Salzburgu, v Parizu) in vseskozi koncertiral in nastopal z orkestrom. Leta 1962 je pridobil status svobodnega umetnika in do leta 1965 izvedel vsaj 19 koncertov ter odšel na turnejo po Bolgariji. Leta 1965 je bil poslan na služenje vojaškega roka, po vrnitvi pa je še vedno deloval kot svobodni umetnik. Službo je dobil v Simfoničnem orkestru RTV Ljubljana, kjer je igral klavir in po potrebi druga glasbila s tipkami. Poleg tega je kot spremljevalec inštrumentalistov in pevcev  snemal za glasbeno fonetiko. Od leta 1979 dalje je bil docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je poučeval klavir, komorno igro in spoznavanje klavirske literature.  

Kljub temu da sta z ženo živela v Ljubljani, je imel klavir, na katerem je vsak dan vadil za koncerte, v Domžalah.  Po zbranih podatkih predvidevamo, da je imel v času svoje kariere Bertoncelj več kot 1000 koncertnih nastopov, kar je največ nastopov na posameznika v drugi polovici 20. stoletja. Izvajal je standardni pianistični repertoar in sodobna klavirska dela slovenskih skladateljev. Nastopal je kot solist z orkestrom in v nekaterih komornih skupinah: Trio Tartini, Ansambel Slavka Osterca. V Domžalah je nastopal predvsem v cerkvi svetega Mohorja in Fortunata v Grobljah, po obnovi Kulturnega doma Franca Bernika pa tudi tam.  

Za uveljavljanje slovenske glasbe doma in po svetu mu je društvo slovenskih skladateljev podelilo častno članstvo. V Domžalah so v njegov spomin na zunanjosti glasbene šole postavili mozaik in postavili spominsko ploščo. Avtor mozaika je kipar Jurij Smole, mozaik pa prikazuje notno črtovje in celinsko pavzo s tonoma a in b (kot Aci Bertoncelj). Več o mozaiku na tej povezavi, o nastanku in slavnostnem odprtju na tej povezavi.  

Več o Aciju Bertonclju s lahko preberete v knjigi o njegovem življenju z naslovom Aci Bertoncelj: pionir slovenske klavirske in komorne glasbe 20. stoletja, ki jo najdete na domoznanskem oddelku knjižnice Domžale.  

 

Literatura: 

Aci Bertoncelj: apostol slovenske klavirske in komorne glasbe 20. Stoletja. Ur. Franc Križnar in Milan Marinič. Domžale: Kulturni dom Franca Bernik; Maribor: inštitut glasbenoinformacijskih znanosti pri Centru za interdisciplinarne multidisciplinarne raziskave in študije Univerze, 2016. 

Snoj, Jurij: Bertoncelj, Aci (1939–2002). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1018140/#novi-slovenski-biografski-leksikon (12. junij 2023). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 2. zv.: B-Bla. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2017. 

Pivar, Miro. O novem domžalskem spominskem obeležju - mozaiku Acija Bertonclja (dostop 30. 6. 2023)

Ulčar, Miha. Mozaik Acija Bertonclja (dostop 30. 6. 2023)

Kulturni dom Franca Bernika Domžale. Monografija – zbornik Aci Bertoncelj (dostop 30. 6. 2023)

Kulturni dom Franca Bernika Domžale. Spominsko obeležje pianistu Aciju Bertonclju (dostop 30. 6. 2023)

Pinter, Tihomir. Upodobitve znanih Slovencev NUK. Aci Bertoncelj (1939–2002) (dostop 30. 6. 2023)

Pripravila: Anja Ravnikar

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi