Koledar prireditev

Zven besed: Jakob Zupan - nemirni iskalec med razsvetljenstvom in romantiko (4. julij 1785, Prevoje–6. februar 1852, Celovec)
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine

Zven besed: Jakob Zupan - nemirni iskalec med razsvetljenstvom in romantiko (4. julij 1785, Prevoje–6. februar 1852, Celovec)

Prisluhnite izbranim besedam

19. 09. 2023
Izvozi dogodek

Namen glasnega branja je ozaveščanje pomena glasnega branja in poslušanje brane besede, ki nas bogati in zdravi, ohranja naš lep slovenski jezik, spodbuja domišljijo in prevetri naše možgane. 

Jakob Zupan, poimenovan tudi kot nemirni iskalec med razsvetljenstvom in predromantiko, je izviral iz kmečke družine. Kljub podpovprečni vzgoji pa je bil sam vse prej kot podpovprečen. Da je bil, ko je imel komaj 10 let, sprejet na gimnazijo, je moral biti hudo bister, zares je moral izstopati, da je po le nekaj letih šolanja v podeželski šoli lahko že tako zgodaj prestopil prag gimnazije. Pozneje se je šolal v Varaždinu, v Ljubljani, nadalje tudi v Novem mestu, med drugim je bil tudi Vodnikov učenec. Ko je zaključil s študijem v Ljubljani, je slednjega nadaljeval na Dunaju, kjer se je kaj hitro spoprijateljil tudi z Jernejem Kopitarjem. Med njima se niso spletle le prijateljske, marveč tudi trdne poklicne vezi.

Tu pa se je njegova razdvojenost pravzaprav tudi prvič izrazito pokazala. Zupan je bil namreč v svojem delovanju vse bolj razcepljen, vleklo ga je na dva konca - bil je predan veri, Cerkvi, Svetemu pismu, hkrati pa je ves čas mrzlično iskal racionalistično vzgojo in poezijo. Za tedanje čase, predvsem na Kranjskem, je bil Zupan velik intelektualec, izobražen in razgledan posameznik, kar so mu v cerkvenih in posvetnih krogih tudi priznavali. Ker pa je imel izrazito janzenistične nazore ter bil hkrati močan kolerik, se je družbeno silno težko prilagajal zahtevam cerkvene službe, s svojo racionalistično miselnostjo je vselej (preveč) izstopal. To je tudi razlog, da je bila njegova pot v veliki meri nemirna, neskladna, kar se kaže tudi v veliki razpršenosti in nedokončanosti njegovih del.

Ne smemo pa pozabiti, da je po tem radikalnem ustvarjalcu poimenovana tudi ena naših enot, knjižnica v Šentvidu pri Lukovici, ki nosi Zupanovo ime - Krajevna knjižnica dr. Jakoba Zupana Šentvid.


 

Zapis je povzet po delu Zbornik občine Lukovica 2004: ob 700-letnici prve pisne omembe Šentvida in Lukovice (ur. Stanko Pelc et al.). Enako velja za priloženo fotografijo.

 

ZVEN BESED: Jakob Zupan: nemirni iskalec med razsvetljenstvom in romantiko

bere: Barbara Kopač

 

Vabljeni k poslušanju!

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi