Koledar prireditev

Zven besed: Ivan Sivec
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine

Zven besed: Ivan Sivec

Prisluhnite izbranim besedam

16. 05. 2023
Izvozi dogodek

Namen glasnega branja je ozaveščanje pomena glasnega branja in poslušanje brane besede, ki nas bogati  in zdravi, ohranja naš lep slovenski jezik, spodbuja domišljijo in prevetri naše možgane. 

Ivana Sivca, ki v cvetočem maju praznuje rojstni dan, poznamo kot enega najbolj plodovitih in tudi najbolj branih slovenskih pisateljev. A je še toliko več. Je ustvarjalec in publicist, je raziskovalec, je besedilopisec, etnolog in slavist. Je nekdo, ki za vsako svoje delo podrobno razišče vsebino, ozadje slednje in tudi vse vidike, ki bi morebiti lahko vplivali na razvoj dogodkov.


 

To opazimo tudi v pričujočem delu, v katerem nam avtor na izredno slikovit in razigran način ponudi vpogled v Prešernovo življenje, natančneje v njegov prvi ljubezenski podvig, ki ni osamljen, je pa edinstven. Ni edini, je pa izstopajoč. Ni preprost, je pa enostaven. Več pa na samem posnetku ...

Ivan Sivec: Prešernova prva ljubezen

bere: Barbara Kopač


Duhovnik, pesnik, pisatelj in mučenec Filip Terčelj (1892–1946) je bil razmišljujoč človek, ki pa je, kot pravi njegovi veliki poznavalec, Ivan Albreht, "danes že pri Bogu in ne potrebuje opisovanja svojega življenja, mi pa v teh zmedenih in nevarnih časih vsekakor potrebujemo zglede ljudi, ki se ne obračajo po vetru, ampak okrog sebe širijo lepoto, dobroto in solidarnost". In prav takšen zgled nam lahko ponudi le velikan in mojster slovenske besede, Ivan Sivec, ki izredno dobro pozna človekovo notranje življenje. Tako se lahko v izbranem delu pobliže seznanimo tudi z osebnostjo mučenca Filipa Terčelja.

Ivan Sivec: O, srečni dom med zvezdami

bere: Barbara Kopač


Kot smo se v prebrani slikanici o Prešernu seznanili z njegovo prvo ljubeznijo, se v predstavljenem delu spoznamo s Tavčarjevimi pisateljskimi podvigi in samo življenjsko zgodbo, ki je, recimo temu, malček neobičajna, je pa literarni izkupiček zato toliko bolj izjemen. Ivanu Sivcu je vnovič uspelo, da je vsem poznano zgodbo še dodatno razčlenil in zapolnil prav vse morebitne (literarne in življenjske) vrzeli.

Ivan Sivec: Zlatobrad, Tavčarjev skrivnostni škrat

bere: Barbara Kopač

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi