Koledar prireditev

Predstavitev Knjižnice semen in predavanje: Pomen semen za našo prihodnost
Dogodki in prireditve Za odrasle

Predstavitev Knjižnice semen in predavanje: Pomen semen za našo prihodnost

KNJIŽNICA SEMEN V KNJIŽNICI DANETA ZAJCA MORAVČE

Krajevna knjižnica Daneta Zajca Moravče, 29. 01. 2024 17:00
Izvozi dogodek

V Knjižnici Daneta Zajca uvajamo Knjižnico semen, ki bo namenjena uporabnikom knjižnice in ljubiteljskim pridelovalcem zelenjave. V ta namen vas vabimo na DNEVE ZBIRANJA domačih semen, ki bodo potekali od 29. januarja do 25. aprila 2024 v Krajevni knjižnici Daneta Zajca Moravče v času odprtosti. Zelo bomo veseli vsakega daru. Paziti je treba le, da ste semena vzgojili sami in da poznate osnovne podatke o rastlini. Ob prihodu v knjižnico vas bodo čakale naše vrečke za shranjevanje semen ter navodila za postopek vnosa semen v bazo.

Knjižnice semen so se začele pojavljati kmalu po letu 2000, veliko jih ima prostor v javnih knjižnicah. Glavno vodilo in načelo knjižnic semen je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe in kot se največkrat poudarja – vrnitev semen v roke ljudi, ne pa velikih agrokemičnih multinacionalk. V Sloveniji je prva začela s Knjižnico semen Goriška knjižnica Franceta Bevka leta 2019.

Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline, in pridelate nova. Del teh semen nato vrnete v knjižnico.

Knjižnica semen je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.

Vljudno vabljeni na predstavitev knjižnice semen, ki bo v ponedeljek 29. januarja ob 17:00, v Krajevni knjižnici Daneta Zajca Moravče.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi