Koledar prireditev

PIŠEMO Z ROKO
Dogodki in prireditve Za otroke in mladino Za odrasle

PIŠEMO Z ROKO

Ohranjamo kulturo pisanja

24. 06. 2022
Izvozi dogodek

Knjižnica Domžale se vsako leto pridruži TEDNU PISANJA Z ROKO, ki poteka v mesecu januarju. Tik pred zaključkom šolskega leta vas vabimo, da v počitniških dneh ne pozabite na pisanje z roko. V Knjižnici Domžale v knjigah najdete razglednice - napišite misel, odlomek iz knjige, otroci lahko narišejo risbo. Odrezek oddajte v knjižnici, kjer vas čaka nagrada. Razglednico pa pošljite nekomu, ki bo vesel vaših pozdravov.

Čeprav si ne znamo zamišljati, da bili v času Covida 19 brez računalnikov in drugih sredstev za digitalno komunikacijo, je prav pandemija spodbudila razmišljanje, da nas tipkanje preveč unificira, standardizira, da nam jemlje kreativnost, ki je tako značilna za pisanje z roko.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. To je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Če bomo pisali z roko, bomo ohranili to fino motorično spretnost, ki je pomembna za mlajše in starejše generacije. Sami se bomo odločali, kdaj bomo pisali s pomočjo računalniške tipkovnice in kdaj z roko. Dobro je ohraniti možnost izbire.

Pobudnik Tedna pisanja z roko je Društvo Radi pišemo z roko.

 

PISANJE Z ROKO

 
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi