Koledar prireditev

Naši domoznanci: Stane Habe
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine

Naši domoznanci: Stane Habe

Osebnosti naših krajev

28. 11. 2023
Izvozi dogodek

Rojen: 16. oktober 1920, Vrhnika

Umrl: 9. november 2003

Poklic in delovanje: glasbeni pedagog, zborovodja in kulturni delavec  


Stane Habe je prispeval pomemben del k razvoju  glasbene kulture v Domžalah.  

Že od otroštvu si je bil blizu  z glasbo. Obiskoval je glasbeno šolo, kjer je študiral orgle in kasneje postal organist v cerkvi v Hinjah. Tam je vodil tudi mešani pevski zbor. Med drugo svetovno vojno so ga prisilno preselili v tujino. Po vrnitvi v domovino je končal gimnazijo in srednjo glasbeno šolo ter vodil več pevskih zborov. Strokovno izpopolnitev na pedagoški akademiji je zaključil leta 1977 z nalogo O poslanstvu glasbene šole v odnosu do osnovne in glasbene kulture v Občini Domžale.  

Leta 1952 se je Habe po pregovarjanju kolega pedagoga Milana Flerina preselil v Domžale, kjer se je zaposlil na osnovni šoli in vodil pevske zbore. Leta 1959 je postal predstojnik domžalske glasbene šole. Pod njegovim vodstvom je glasbena šola dosegala izjemne uvrstitve in pripravljala izvrstne koncerte. Zavzemal pa se je za obnovo prostorov.  

Kot pedagog je tudi sam prejel nagrade in priznanja na različnih ravneh, največja čast pa je ga je doleta, ko je postal častni občan občine Domžale.«   

V svojih poznih letih je več let opravljal funkcijo predsednika Strokovnega sveta zborovskega srečanja pevskih zborov v Stični.   

Več o njegovem življenju si lahko preberete v knjigi, ki je izšla leta 2000, ob njegovi osemdesetletnici, z naslovom Glasbenik Stane Habe: Vrhničan v Domžalah, ki jo je spisal Velimir Vulikić. Knjiga je sestavljena iz treh delov: mlada leta, novo življenje v Domžalah in zadnji del, v katerem je opisano, kako se je spopadal z življenjem upokojenca.  

Habe je bil vseskozi življenje aktiven na mnogih področjih, nabral si je veliko prijateljev, bil glasbeni mentor mnogim otrokom in odraslim ter izdal učbeniške komplete za učenje glasbe. Letos mineva že 20 let od njegove smrti, njegov spomin pa še vedno živi in bo v vseh, ki se jih je s svojim delovanjem dotaknil.  

 

Literatura: 

Vulikić, Velimir. Glasbenik Stane Habe: Vrhničan v Domžalah. Domžale: Glasbena šola Domžale, 2000. 

Brojan, Matjaž. Domžalci in njihov čas. Zgodbe ljudi in družin nekdanjih Domžal. Domžale, 2016. 

Stane Habe- Visit Domžale (dostop 4. 8. 2023)

Pripravila: Anja Ravnikar

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi