Koledar prireditev

Naši domoznanci: Jakob Zupan
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine

Naši domoznanci: Jakob Zupan

Osebnosti naših krajev

12. 09. 2023
Izvozi dogodek

Rojen: 4. julij 1785, Prevoje pri Šentvidu

Umrl: 6. 2. 1852, Celovec

Poklic in delovanje: duhovnik, jezikoslovec, pesnik, prevajalec.  


Šolal se je v Novem mestu in Ljubljani. Na Dunaju je bil posvečen v duhovnika in promoviran za doktorja teologije. Bil je duhovni pomočnik pri Sv. Petru, kaplan v Šmarju pri Ljubljani, od leta 1815 dalje pa je poučeval staro zavezo in orientalske jezike.  

Zaradi nerednega opravljanja svojih obveznosti in idej, ki jih je zagovarjal (svoboda znanstvenega raziskovanja, nasprotovanje celibatu in zoperstavljanje policiji) je bil večkrat poklican pred disciplinsko komisijo. Že v Ljubljani se je oblikoval v janzenističnem duhu, ki ga je vseskozi ohranjal in zagovarjal. Leta 1835 so ga prisilno upokojili in pregnali v Celovec.  

Zupan se je ukvarjal s slovensko zgodovino in potoval ter popisoval ljudske običaje, pregovore in redke besede. Zbral je zavidanja vredno knjižnico, kar je bil ideal tedanjih izobražencev.  

Zgodaj se je začel udejstvovati tudi kot pesnik - objavljal je v Kranjski čbelici. Pri pisanju je uporabljal novo literarnovedsko znanje (heksameter, gazela), ki ga je Prešeren sicer označil za jezikovno amatersko. Kot prevajalec je sodeloval pri prevajanju svetega pisma, saj je obvladal več klasičnih in modernih jezikov, med drugimi hebrejščino, latinščino, grščino in arabščino ter slovanske ter romanske jezike. Družil se je z znanimi imeni tistega časa, z V. Vodnikom, Ž. Zoisom, J. Kopitarjem, F. Prešernom, M. Kastelcem, A. M. Slomškom, U. Jarnikom idr.  

Leta 2003 so v Šentvidu pri Lukovici slovesno odprli knjižnico, ki se imenuje po dr. Jakobu Zupanu. Več si preberite v zgodbi na portalu Kamra.

  

Literatura: 

Zbornik občine Lukovica 2004: ob 700-letnici prve pisne omembe Šentvida in Lukovice. Ljubljana: Viharnik; Lukovica: Občina, 2004. 

Kamra. Jakob Zupan (dostop 3. 8. 2023)

Objava- občina Lukovica (dostop 3. 8. 2023)

Slovenska biografija (dostop 3. 8. 2023)

Pripravila: Anja Ravnikar

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi