Koledar prireditev

Naši domoznanci: Ivan Sivec
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine Za odrasle Arhiv novic

Naši domoznanci: Ivan Sivec

Osebnosti naših krajev

9. 05. 2023
Izvozi dogodek

Rojen: 23. 5. 1949, Moste pri Komendi

Poklic in delovanje: pisatelj, pesnik, etnolog


Ivan Sivec je bil rojen 23. maja 1949 v Mostah pri Komendi kot tretji sin materi Mariji in očetu Andreju. Osnovno šolo je obiskoval v Komendi in Mostah. Ves čas šolanja je bil izjemen učenec, z veseljem pa je nastopal tudi na prireditvah kot recitator ali igralec, saj ga je k temu spodbujala profesorica slovenščine, Ana Razpotnik.  

Šolanje je nadaljeval na štiriletni tehniški šoli (elektro smer) na Vegovi v Ljubljani.  Po zaključku šolanja se je zaposlil na RTV Slovenija, kjer je delal kot tehnik pri radijskem programu. Poleg službe je od leta 1973 redno študiral slovenistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani in diplomiral spomladi leta 1978. Študij je kasneje nadaljeval na magistrski stopnji na smeri Etnologija in kulturna antropologija in leta 2002 zagovarjal magistrsko delo Fenomen ansambla bratov Avsenik.  

Po diplomi se je na Radiu Slovenija zaposlil kot novinar.  Sprva je na Radiu Slovenija deloval v uredništvu jutranjih oddaj, nadalje pa v dokumentarno-feljtonskem uredništvu. Kot novinar in urednik je pisal reportaže, radijske portrete in druge prispevke, veliko je tudi potoval po Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije. Upokojil se je leta 2007.  


Ivan Sivec. Foto: Foto Studio Majhenič, Domžale.
Ivan Sivec. Foto: Foto Studio Majhenič, Domžale.

Njegovi prvi prispevki so bili objavljeni že v Pionirskem listu in Cicibanu, ko je bil še v osnovni šoli. Kot dijak je za Gorenjski list pisal prispevke o življenju na vasi, za Slovensko akademijo znanosti in umetnosti pa je popisoval gorenjske ženitne običaje. Pravljice in humoreske je pošiljal tudi na Radio Ljubljana, kjer je sodeloval z urednikoma Božo Novak in Brankom Šömnom.  

Njegovo prvo daljše pripovedno delo, povest Pesem njenih zvonov, je sprva izhajalo kot podlistek v Kmečkem glasu, leta 1972 pa je prvič izšlo v knjižni obliki. Delo je doseglo izjemen uspeh in dva ponatisa v visokih nakladah.  

Sivčevo prvo mladinsko delo, pustolovski roman Pozabljeni zaklad, je izšlo leta 1978 in po njem so leta 2001 posneli televizijsko nadaljevanko in celovečerni film. Film je prejel zlato rolo, ki je najvišje priznanje za filme v Sloveniji.  

Ivan Sivec je z napisanimi 171 knjigami najplodovitejši slovenski avtor. Književna dela piše v več literarnih žanrih: zgodovinski roman in povest, biografski roman, potopis, kmečka povest in roman, knjige o glasbi, o športu, spomini, humorne pripovedi in slikanice. Napisal je tudi okrog 3.000 besedil za skladbe.  

Za svoje delo je prejel več nagrad: 

  • Kersnikovo paleto za ustvarjalno delo, 

  • priznanje Ministrstva za obrambo za roman Jutro ob kresu, 

  • Terseglavovo priznanje za demokratizacijo glasil za svoje novinarsko delo,  

  • zlato priznanje za ustvarjanje (Občina Mengeš), 

  • nominacijo za desetnico 2010 (knjiga Prekletstvo zlata), 

  • Souvanovo nagrado za pisanje besedil, 

  • Zlato rolo za celovečerni film Pozabljeni zaklad.  

 

 

Ivan Sivec: Kratek življenjepis (dostop 20. 4. 2023)

Pripravila: Anja Ravnikar

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi