Koledar prireditev

Naši domoznanci: Anton Peršak
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine

Naši domoznanci: Anton Peršak

Osebnosti naših krajev

31. 10. 2023
Izvozi dogodek

Rojen: 2. januar 1947, Ločki Vrh

Poklic in delovanje: režiser, poslanec, župan, pisatelj, publicist, minister  


Začenši v Ločkem Vrhu pri Ptuju se je selil iz kraja v kraj v Sloveniji in za hip tudi v tujini, nazadnje se je z družino ustalil v Trzinu.  

Srednjo ekonomsko šolo je obiskoval v Murski Soboti. Najprej je leta 1974 diplomiral na Akademiji za gledališče, radio in televizijo v Ljubljani iz gledališke in radijske režije, zatem pa še 1980 na Filozofski fakulteti iz svetovne književnosti in literarne teorije. Nekaj časa je deloval kot samostojni umetnik, delal je v Komornem gledališču 55 v Sarajevu in kot asistent na AGRFT v Ljubljani. V letih od 2001 do 2003 je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev, od 2005 do 2009 predsednik Slovenskega centra PEN.  

Svoje politično udejstvovanje je začel kot delegat v skupščini RS, nadalje pa kot poslanec v Državnem zboru. Od leta 1999 do 2014 je bil župan v Trzinu, od leta 2016 do 2018 pa minister za kulturo.  

Na slovesni prireditvi ob prazniku občine Trzin so ga predstavili z naslednjimi besedami: »Ko govorimo o njem, govorimo o prvem županu občine Trzin, ki je občino vodil od njene ustanovitve leta 1999 do leta 2014. Že prej pa je Trzin zastopal v občinskem svetu občine Domžale in je bil pobudnik za ustanovitev samostojne občine. Kot prvi župan je postavil temelje trzinske občinske ureditve in strategije razvoja. Zelo uspešno je vodil občino skozi začetno obdobje. Zaslužen je za gradnjo Centra Ivana Hribarja, sodeloval je pri gradnji južne trzinske obvoznice in bil najzaslužnejši za začetek gradnje Doma upokojencev. Skrbel je za ureditev zdravstvene ambulante ter predšolske in šolske vzgoje. Med drugim je vodil tudi redne kulturne večere v dvorani Marjance Ručigaj. Pod njegovim vodstvom so zrasli tudi novi športni parki. Trzinci pa so lahko ponosni tudi na njegovo politično in kulturno življenje izven Trzina. Bil je tudi predsednik Društva slovenskih pesnikov in pisateljev in minister za kulturo. Lahko smo ponosni, da je med nami tako pomemben član današnje družbe.«   

Prejel je več nagrad na literarnih natečajih, nagrado Borštnikovega srečanja za gledališko publicistiko. Imenovan je bil za častnega člana Slovenske matice in častnega občana občine Trzin.   

Po okrogli mizi, od leve proti desni: vodja Krajevne knjižnice Tineta Orla Trzin, Zdenka Kopač; tašča Toneta Peršaka, Francka Lukner; gost večera, Tone Peršak: Tonetova svakinja, Oli Lukner ter povezovalka večera, Barbara Kopač.  

 

Literatura: 

Obrazi slovenskih pokrajin: Anton Peršak  (dostop 4. 8. 2023)

Modre novice: Anton Peršak (dostop 4. 8. 2023)

Društvo slovenskih pisateljev (dostop 4. 8. 2023)

Pripravila: Anja Ravnikar

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi