Koledar prireditev

Mestne vedute Domžal skozi čas
Dogodki in prireditve Za odrasle

Mestne vedute Domžal skozi čas

Otvoritev razstave Občine Domžale in Romana Kosa

Knjižnica Domžale, 3. 04. 2023 19:00
Izvozi dogodek

V letu 2022 je ob sedemdesetletnici nastanka Mestne občine Domžale izšla obsežna monografija OBČINA DOMŽALE 1850-2020, s podnaslovom Značilnosti njenega upravnega razvoja in delovanja, avtorja dr. Miroslava Stiplovška.

»Po izidu knjige je zaradi bogatega fotografskega gradiva, ki je predstavljen v knjigi, nastala pobuda, da bi se iz gradiva lahko izbrale in uredile fotografije in oblikoval koledar občine Domžale za leto 2023. Ker sem monografijo likovno tehnično uredil in opremil ter sodeloval pri pripravi in izboru dokumentarnega in fotografskega gradiva mi je bila dana tudi ta naloga«, nam je ob pripravi razstave zaupal urednik koledarja Roman Kos.

Ker se dokumenti in fotografije v knjigi v glavnem vsebinsko nanašajo na širše območje, to je območje celotne nekdanje in sedanje občine, malo manj pa na samo mesto Domžale se je urednik odločil, da poizkusi poiskati in izbrati za koledar samo motive, mestne vedute iz Domžal kot nekdanjega in sedanjega upravno industrijskega družbenega središča. Poizkusil je najti motive, ki so časovno nekako sovpadale z letnico 1952, nekatere so starejše, druge malo novejše in predvsem takšne, ki morda še niso bile objavljene. Ker gre za letni koledar, ga je avtor uredil tako, da so motivi čim bolj urejeni po letnih časih. Za vsak mesec je izbral nosilni motiv, mestno veduto, ki ji je dodal še dva motiva, ki mu bolj ali manj lokacijsko ustrezata. Nosilni motiv zavzema polovico zgornje površine koledarja, spodaj pa je dodan še kratek opis lokacije in okvirno časovnico kdaj je ta posnetek nastal. Ker je koledar tudi medij z dekorativno komponento so vse nosilne fotografije, ki so v originalu črno bele, v tem primeru ravno zaradi tega kolorirane.

Tako je nastal 12 listni koledar občine Domžale za leto 2023, s 36 mestnimi vedutami, ki prikazujejo Domžale skozi čas. 24 fotografij je manjših črno belih in 12 večjih koloriranih.

Razstavo si bo mogoče ogledati med 3. in 21. aprilom 2023. 

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave!

org.: org.: Roman Kos, Občina Domžale

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi