Koledar prireditev

Matjaž Brojan: Domžale, rad vas imam
Dogodki in prireditve Za odrasle

Matjaž Brojan: Domžale, rad vas imam

predstavitev pesniške zbirke

Knjižnica Domžale, 17. 04. 2024 19:00
Izvozi dogodek

Vabimo vas na predstavitev pesniške zbirke DOMŽALE, RAD VAS IMAM Matjaža Brojana.

Kulturni program bodo sooblikovali napovedovalec Radia Slovenija Igor Velše ter člani Glasbene skupine Folklornega društva Groblje.

Svojevrstno pesniško zbirko je gospod Matjaž Brojan napisal iz ljubezni do svojega kraja, iz spominov, ki živijo v njem, iz naklonjenosti do ljudi, ki so mu bili predniki, pa tudi iz zaskrbljenosti nad vsem, kar se nam dogaja v naših vremenskih nepredvidljivih okoliščinah.

Ljubezen, recimo ji nekoliko omiljeno - velika naklonjenost, je eno najlepših čustev. Občutimo jo do svojih najbližjih, a lépo čustvo popolne pripadnosti doživljamo tudi do ljubljenega kraja, v katerem smo se rodili ali v  njem živimo. Zame in za vas, ki to berete, so to Domžale. Čudovit kraj se je nekako za vse čase zasidral v naš genom. Nosimo ga s sabo ta genom, to je ljubezen do kraja, torej do Domžal je v nas, Domžalcih -verjamem - trdno vsajena. Za vse čase!
Matjaž Brojan


Matjaž Brojan je dolgoletni novinar, urednik, publicist, vsestranski kulturni delavec in ohranjevalec naše kulturne dediščine, človek, ki je s svojim delovanjem globoko vpet v zgodovino domžalske občine. Mnogo let je bil zvest novinarskemu poslanstvu, je avtor številnih knjig o življenju in delu v občini Domžale, izjemno je njegovo široko in raznoliko delo na različnih področjih ohranjanja kulturne dediščine, posveča se tradiciji slamnikarske obrti, zbirateljstvu, rezbarjenju in kiparstvu – vse našteto pa ga uvršča med najpomembnejše Domžalčane v zadnjem obdobju. 

Leta 2008 je za svoje delo prejel zlato plaketo Občine Domžale ter državno Steletovo nagrado za dolgoletno požrtvovalno delo pri ohranjanju in predstavljanju slovenske kulturne dediščine, poleg tega je prejemnik priznanja Naša Slovenija in cenjene Murkove listine za prispevek k ohranjanju tradicije slamnikarstva na Domžalskem. Leta 2023 pa  je prejel laskavi naziv "Častni občan občine Domžale".

Z raziskovanjem zgodovine in kulturne dediščine našega območja je gospod Matjaž Brojan opravil zares ogromno delo, pomembno tako za sedanje kot prihodnje rodove.

V knjigi Domžale, rad vas imam je izkazal ponovno ljubezen do svojih in vaših Domžal.

Vabljeni. Vstop prost!


org.: Matjaž Brojan, Knjižnica Domžale

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi