Koledar prireditev

Finančno opismenjevanje za starejše v Knjižnici Domžale
Dogodki in prireditve Za odrasle Zadnje novice Arhiv novic

Finančno opismenjevanje za starejše v Knjižnici Domžale

spletno izobraževanje

27. 09. 2021 08:45 - 12:15
Izvozi dogodek

Področje finančnega poslovanja in izvrševanja finančnih transakcij se hitro razvija. Priča smo hitremu razvoju različnih novih finančnih produktov, predvsem instrumentov varčevanja oziroma naložbenih instrumentov. Hkrati se odvija tudi hiter tehnološki razvoj na področju izvrševanja finančnih transakcij, predvsem plačil oziroma digitalizacije plačil. Biti finančno solidno opismenjen v digitalnem svetu je izziv za vse starostne skupine.

Prav tako vse več ljudi uporablja spletno in mobilno bančništvo za upravljanje svojih financ in vsakodnevne bančne opravke, zaradi pandemije se je močno povečalo nakupovanje preko spleta. Z vsem tem so seveda prišle tudi nove nevarnosti, ki prežijo na nas pri nakupovanju ali plačevanju preko spleta. Vse to povečuje potrebo po učenju in pridobivanju novih znanj.

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) od decembra 2018 sodeluje pri projektu Finančna pismenost s pomočjo splošnih knjižnic (FINLIT), ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru programa Erasmus+. Namen projekta je razvoj izobraževalnih modulov finančne pismenosti, ki so namenjeni starejšim končnim uporabnikom splošnih knjižnic. Projekt koordinira Fundacija za razvoj informacijske družbe (FRSI) iz Varšave (Poljska), sodelujejo pa tudi Fundacija »Globalne knjižnice« (Bolgarija), knjižnica »Ovid Densusianu« Hunedoara v Devi (Romunija) in NUK.

V pilotni fazi izobraževanja FINLIT je sodelovalo šest knjižničarjev, med njimi tudi predstavnik iz Knjižnice Domžale. Sodelujoče knjižnice smo bile izbrane, ker smo izrazile zanimanje za uvajanje novega izobraževanja za svoje uporabnike.

Cilj projekta FINLIT je zvišati stopnjo finančne pismenosti odraslih z novim pristopom preko številnih možnosti, ki jih ponujajo splošne knjižnice kot neformalni izobraževalci, in preko ustanov za vseživljenjsko izobraževanje. V hitro spreminjajočem se in zelo zapletenem finančnem okolju, v katerem je vedno več kompleksnih in tveganih finančnih produktov in storitev, potrebuje starostna skupina (55+) dodatno pomoč. Osnovno finančno pismenost vam lahko zagotovimo tudi v Knjižnici Domžale.

     

Vabimo vse starejše od 55 let, da se prijavite na prvo osnovno finančno izobraževanje, ki ga bomo sprva izvedli skupaj z ostalimi knjižnicami preko spleta. Izobraževanje bo potekalo preko platforme ZOOM, zato je potrebno računalniško predznanje, da se boste lahko tečaju pridružili od doma, se prijavili, sodelovali in reševali naloge. Za uporabo programa ZOOM potrebujete računalnik (namizni ali prenosni) s kamero in mikrofonom. Prenosni računalniki imajo navadno oba pripomočka vgrajena, za namizne pa potrebujete dodatno opremo. Pred izvedbo tečaja boste na vaše elektronske naslove prejeli nekaj navodil. Priporočamo, da si prej ogledate, kako deluje platforma ZOOM.  

Tečaj se začne 13. septembra 2021 in bo trajal od 8.45 do 12.15.
Nadaljevali bomo ob istih urah v naslednjih terminih:
17. september 2021,
20. september 2021,
24. september 2021
,
27. september 2021
 in
1. oktober 2021.

Prijave zbiramo do vključno 7. septembra 2021 na elektronskem naslovu: info@dom.sik.si, kamor lahko pošljete tudi morebitna vprašanja.

Tečaj je brezplačen.

Ko nam bodo razmere dopuščale, bomo tečaje izvedli tudi osebno v prostorih knjižnice.

Spletni tečaj vključuje tudi različne teste, kvize, vaje in podobno. Med obravnavanimi vsebinami bodo osebne finance, bančništvo, krediti in posojila, zavarovanja, spletno bančništvo, spletno nakupovanje, dedovanje, varstvo potrošnikov, varnost na spletu, varčevanje in drugo.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi