Koledar prireditev - pretekli dogodki

Zven besed: NIKO KRALJ (7. september 1920, Zavrh pri Trojanah - 15. julij 2013, Ljubljana)
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine

Zven besed: NIKO KRALJ (7. september 1920, Zavrh pri Trojanah - 15. julij 2013, Ljubljana)

Prisluhnite izbranim besedam

18. 07. 2023
Izvozi dogodek

Namen glasnega branja je ozaveščanje pomena glasnega branja in poslušanje brane besede, ki nas bogati  in zdravi, ohranja naš lep slovenski jezik, spodbuja domišljijo in prevetri naše možgane. 

Niko Kralj je bil pionir slovenskega oblikovanja. Bil je tudi prvi mednarodno priznani profesionalni industrijski oblikovalec v nekdanji Jugoslaviji, ki je področje slovenskega oblikovanja nadrobneje opredelil in hkrati utrl jasno pot svojim oblikovalskim potomcem. V svojih delih je vseskozi zastopal zamisel evolucije, bil je prejemnik številnih, domačih in tujih, nagrad, ki so le še potrdile njegovo izvirnost in neusahljiv vir domišljije. Slovenski arhitekt in industrijski oblikovalec se je pozneje v življenju posvetil tudi prepletanju naravnih in tehnoloških elementov, kar je jasno odraženo v njegovih poznejših delih,  četudi zgodnejšim stvaritvam ne primanjkuje ravnovesja. Med drugim je ustvarjal tudi v tovarni Stol na Duplici, ki je zaradi svojega bogatega izročila in napredne miselnosti vodilnih Kralju omogočil uveljavitev za tiste čase izredno naprednih idej.

Kako in zakaj je Niko Kralj navdih za svoja dela najpogosteje črpal kar iz biologije, pojasni v naslednjem zvočnem izseku.

 

Niko Kralj o vplivu biologije

bere: Barbara Kopač

 

Zakaj je zanj pedagoški poklic vselej prednjačil pred udejanjanjem v industrijskem oblikovanju, pa obrazloži v naslednjem posnetku.

 

Niko Kralj o veličini pedagoškega poklica

bere: Barbara Kopač

 

Vabljeni k poslušanju!

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi