Koledar prireditev - pretekli dogodki

Dogodki in prireditve Za odrasle

Reformacija in protestantizem na Slovenskem [*Knjižnica Domžale*]

predavanje

7. 11. 2014 18:00
Izvozi dogodek

"Za nekoga je morda protestantizem nekaj negativnega, vendar je dejstvo, da so reformatorji v bistvu protestanti, ki so se uprli zatiranju in izkoriščanju navadnega nevednega človeka, ter so se zavzemali za izobraževanje vseh ljudi, kot tudi za govorjenje in pisanje v materinem jeziku. Ravno zaradi tega so dobili naziv protestanti in reformatorji. Niso želeli razkroja niti nove vere, temveč so le želeli očistiti takratno srednjeveško učenje od človeških navlak, od nemoralnosti in od tega, da se izkorišča nevedno ljudstvo. Želeli so poštenost in resnico za VSE, želeli so le to kar piše v Svetem pismu.

Glavni vzroki za reformacijo so dejanja takratne cerkve, ki so bila v nasprotju s Svetim pismom.

Poznate Sveto Pismo (Biblijo)?

Sveto pismo ali Biblija prihaja iz grške besede βιβλια  (Biblia), kar  pomeni knjige. To je najbolj brana knjiga v zgodovini. Prevedena je v več kot 2100 jezikov. Ima velik pomen za današnjo kulturo, in kot delo jo lahko gledamo z različnih strani: kot versko ali zgodovinsko knjigo, saj vsebuje mnogo podatkov o zgodovini Judov ter dogajanju v Palestini ob začetku našega štetja.

Znanstveniki in preučevalci Biblije pravijo da se je uresničilo že 70% vsega, kar je v njej zapisano.

Sveto pismo (Biblija):

· ni le zgodovinska knjiga, čeprav je polna zgodovinskih dejstev in dogodkov, za katere lahko najdemo potrditve tudi v drugih zgodovinskih spisih,

· ni le literarno delo, čeprav vsebuje čudovito poezijo in opis dogodkov,

· ni niti knjiga s področja psihologije, čeprav veliko govori o razumevanju človeške narave in o medsebojnih odnosih, kakšni bi morali biti v vsakdanjem življenju,

· ni niti znanstvena knjiga, čeprav nam veliko govori o našem svetu.

Znanost se ukvarja s problematiko nastanka stvari in njihovega namena. Biblija pa več govori o tem, zakaj je nekaj tako, kot je.

V slovenščino je celotno Sveto pismo prvi prevedel Jurij Dalmatin. Izšlo je leta 1584. Že pred njim je Novo zavezo prevedel Primož Trubar.

Celotna Nova zaveza (Ta celi novi testament) je izšla leta 1582."

Novo zavezo, ki jo prevedel Primož Trubar, boste dobili vsi udeleženci predavanja (le, da je v sodobnem slovenskem jeziku), kot tudi knjižico Spoznaj Biblijo (Sveto pismo).

Vse, kar niste vedeli o reformaciji, protestantizmu in Svetem pismu, boste izvedeli na predavanju. Resnične vzroke in posledice reformacije  vam bo predstavila predavateljica Nena Dautanac /Šola odličnosti/: v petek, 7. novembra 2014, ob 19.00.

Vstop prost!

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi