Koledar prireditev - pretekli dogodki

Pekel alkoholne odvisnosti
Dogodki in prireditve Za odrasle

Pekel alkoholne odvisnosti

strokovno predavanje

Knjižnica Domžale, 27. 03. 2023 18:00
Izvozi dogodek

V okviru akcije 40 dni brez alkohola vas vabimo na predavanje z naslovom Pekel alkoholne odvisnosti, ki bo v ponedeljek, 27.3.2023 ob 18.00 v Knjižnici Domžale.

Predavanje bodo izvedli strokovni sodelavci Zdravstveno vzgojnega centra ZD Domžale.

Slovenija se uvršča med države, za katere je značilen toleranten odnos do pitja alkohola in opijanja. Alkohol je pri nas lahko dostopen, tako finančno (npr. nizke cene alkohola, promocijske akcije …) kakor tudi fizično (npr. v trgovinah barih, doma …). Do alkohola brez težav dostopajo tudi mladostniki. Pitje alkohola je vpeto v našo kulturo in običaje, alkohol pa je pogost spremljevalec različnih družinskih in družabnih dogodkov.

V svetu približno 40 % ljudi, starih 15 let in več, pije alkohol. V Evropi še več, skoraj 60 %, v Sloveniji pa kar 80 %. Slovenija se uvršča tudi med države z najvišjo porabo alkohola. Skoraj polovica prebivalcev Slovenije, starih od 15 do 64 let, vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega pojav škodljivih posledic alkohola. Toleranten odnos odraslih do alkohola se prenaša na mladostnike, ki so po večini kazalnikov pitja alkohola nad evropskim povprečjem.

Alkohol je v Sloveniji eden večjih javnozdravstvenih problemov. V povprečju vsak dan zaradi vzrokov, ki so povezani samo s pitjem alkohola, umrejo tri osebe. Milijon Slovencev živi v peklu alkoholne odvisnosti.

Celotna družina razvije vedenjske vzorce, ki ji pomagajo živeti v družinski skrivnosti.

Zaradi enega alkoholika so čustveno in vedenjsko prizadeti vsaj štirje ljudje. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da je v Sloveniji 250.000 čezmernih pivcev, kar pomeni, da je s posledicami alkoholizma zaznamovanih skoraj milijon ljudi.

Organizacija: Zdravstveno vzgojni center ZD Domžale, Knjižnica Domžale

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi