Koledar prireditev - pretekli dogodki

Naši domoznanci: Niko Kralj
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine

Naši domoznanci: Niko Kralj

Osebnosti naših krajev

11. 07. 2023
Izvozi dogodek

Rojen: 7. 9. 1920, Zavrh pri Trojanah 

Umrl: 15. 7. 2013, Ljubljana 

Poklic in delovanje: arhitekt, profesor, oblikovalec 

Naslovna fotografija: Niko Kralj. Vir: <https://old.delo.si/kultura/dediscina/niko-kralj-1921ndash-2013.html> (3. 7. 2023)


Že kot otrok se je srečeval z lesno obrtjo, saj je bil njegov oče cenjen mizarski mojster. Po končani osnovni šoli se je vpisal na klasično gimnazijo, ki je ni dokončal. Po smrti očeta je že pri šestnajstih letih z bratom prevzel očetovo delavnico in hkrati opravljal izpite za nižjo gimnazijo v Ljubljani. Med šolanjem se je pridružil krogu komunistične mladine. Med drugo svetovno vojno so na njihovi domačiji skrivali ilegalce. Ko so ilegalno skrivališče odkrili, so njegovo mamo in sestro odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Tudi sam je bil zaprt v Trbovljah, na Borju in v Mariboru ter v koncentracijskih taboriščih Ankenštajn in Mathausen, vendar pa je bil edini iz družine, ki je taborišča preživel. 

Po vojni je začel s študijem najprej gradbeništva, nato arhitekture. Za diplomsko nalogo z naslovom Razvoj sedežnega pohištva skozi vse čase je prejel Prešernovo nagrado za študente.  

Po končanem študiju se je leta 1952 zaposlil v tovarni Stol v Kamniku, kjer je ustanovil prvi razvojni oddelek za oblikovanje v tedanji Jugoslaviji. Tekom dela v tovarni je razvijal in realiziral svoje ustvarjalne projekte ter se že v zgodnjih letih uveljavil tudi v mednarodnih vodah. V letu 1957 se je udeležil šestmesečnega študijskega usposabljanja na Švedskem, nadalje pa je potoval še po Franciji, Nemčiji, Nizozemske, Danskem, Italiji in Avstriji in si ogledoval tehnološke procese dela v tovarnah v omenjenih državah.  

Svojo kariero je nadaljeval kot profesor na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo, kjer je bil leta 1960 izvoljen za docenta, leta 1967 je postal izredni profesor, leta 1975 pa redni. V letih od 1965 do 1968 je bil član odbora za razvoj in napredek gospodarstva pri Gospodarski zbornici, zatem pa član komisije za industrijsko oblikovanje GZ SRS. Aktiven je bil še na mnogih drugih področjih doma in po svetu.  

Foto: Niko Kralj. Vir: <architectuul.com> (3. 7. 2023)

Kralj je bil najpomembnejši slovenski oblikovalec pohištva. Njegovi izdelki so bili prilagojeni zahtevam materiala, tehnologije in načinu življenja ter potrebam uporabnikov. Želel je ustvarjati pohištvo, ki je funkcionalno, ekonomično in dostopno za vse. Za izdelavo pohištva je uporabljal les in les v kombinaciji s kovino. Njegov najbolj prepoznaven izdelek je zagotovo stol rex, ki je začel nastajati leta 1952 in za katerega je prejel tudi mednarodna priznanja in nagrade.  

Vljudno vas vabimo na domoznanski oddelek knjižnice Domžale, kjer si lahko o Niku Kralju in drugih domoznancih preberete še več in si oddahnete na enem od modelov stola rex.  

rex stoli

Foto: Domoznanski oddelek knjižnice Domžale. Vir: arhiv Knjižnice Domžale. 


Nagrade: 

  • Red dela z zlatim vencem, 1957.  
  • Prešernova nagrada za uspehe na področju oblikovanja in arhitekture, 1962.  
  • Štipendija Fordove fundacije, 1963/64.  
  • Nagrada mesta Ljubljana za industrijsko oblikovanje, 1965. 
  • Nagrada Borisa Kidriča za izume, 1975, 1977.  
  • Kidričeva nagrada za življenjsko delo za razvojno delo v industriji, 1984.  
  • Jesenkova nagrada za življenjsko delo, 1996. 

 

Literatura:  

Hrovatin, Jasna. Niko Kralj. Ljubljana: Visoka šola za dizajn: Politron, 2010.  

Niko Kralj, pionir industrijskega oblikovanja: ‘’Čudna je človekova narava, da si želi vedno nekaj drugega, kar ima.’’ ur. Barbara Predan in Špela Šubic. Ljubljana: Slovenska matica, 2021.  

Architectuul. Niko Kralj (dostop 3. 7. 2023)

Delo: Niko Kralj (1921-2013) (dostop 3. 7. 2023)

 

 

 

Pripravila: Anja Ravnikar

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi