Koledar prireditev - pretekli dogodki

Naši domoznanci: Josip Podmilšak
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine

Naši domoznanci: Josip Podmilšak

Osebnosti naših krajev

26. 12. 2023
Izvozi dogodek

Rojen: 25. marec 1845, Krašnja

Umrl: 24. december 1874, Ljubljana

Poklic in delovanje: pisatelj, pesnik, prevajalec 


Najprej se je šolal pri domačem župniku, g. Juriju Varlu, nato pa je z njegovo pomočjo leta 1861 šel na gimnazijo v Ljubljano. Preživljal se je z inštrukcijami. Leta 1867 se je z nekaterimi dijaki udeležil protestnega shoda, zaradi česar so ga poslali k vojakom, od koder so ga odpustili leta 1870. Po vrnitvi domov v Ljubljani ni dobil službe, zato se je za kratek čas preselil v Celovec, zatem pa ga je kranjski deželni odbor imenoval za pripravnika pri deželnih uradih v Ljubljani. Leta 1872 je odšel v Trst, kjer je bil sprejet v telegrafsko službo. Od tam je hodil poučevat telegrafijo v druge slovenske kraje: Brežice, Šentjernej, Kamnik.   

Leta 1874 je njegova bolezen napredovala in še istega leta je na božični večer umrl. Leta 1906 so njegove posmrtne ostanke prestavili v pisateljsko grobnico.   

Že v Gimnaziji se je ukvarjal s pisateljevanjem: pisal je črtice, legende, potopise, povesti. Zapisal je okrog 150 besedil. Zapisoval je tudi vaške pripovedi in tako ohranil spomin na marsikatero prigodo. Objavljal je v Slovenskem glasniku, Besedniku, Zori in pri Mohorjevi družbi.   

V knjižnici Domžale si lahko izposodite Črtice, ki jih je zbrala Vera Beguš ob 160. obletnici avtorjevega rojstva. Vsebuje Črtice iz življenja na kmetih in spise Andrejčkovega Jožeta. V enem od spisov je opisoval, kako je Krašnjo obiskal cesar Jožef II. Pisatelj se v zgodbi pogovarja s starim Logarjem, ki mu po besedah svoje matere pripoveduje o obisku. Njegova mati je v tistem času kot dekla služila pri županu in imela to čast, da je ob večerji od cesarja prejela dva križavca (kovanca) ter njegov blagoslov za ženitev. Mati je kovanca celo življenje čuvala v skrinjici, ko pa je umrla, ju je njen sin takoj zapravil za pijačo.«   

‘’Krašenjsko’’ povest iz Črnega grabna, Ubežnik, ki je bila prvič objavljena v Slovenskem glasniku leta 1867, so v sezoni 2001/2002 dramatizirali v KUD Frana Maslja Podlimbarskega in jo ob tej priložnosti izdali v manjši knjižici, ki si jo tudi lahko izposodite na dom. Povest opisuje življenje v časih rokovnjačev, ko so nad ozemljem Črnega grabna imeli oblast Francozi.   


Literatura: 

Josip Podmilšak- Slovenska biografija (dostop 19. 10. 2023)

Podmilšak, Josip. Ubežnik. Krašnja: KUD Fran Maselj Podlimbarski, 2001/2002. 

Podmišak, Josip. Črtice. Krašnja: KUD Fran Maselj Podlimbarski, 2005. 

 

Pripravila: Anja Ravnikar

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi