Koledar prireditev - pretekli dogodki

dr. Noah Charney: SLOVENCI IN KULINARIKA: Janez Bratovž [*Knjižnica Domžale*]
Dogodki in prireditve Za odrasle

dr. Noah Charney: SLOVENCI IN KULINARIKA: Janez Bratovž [*Knjižnica Domžale*]

Slovenologija

14. 11. 2017 19:00
Izvozi dogodek

»Zame so najpomembnejše surovine in okus teh surovin. Pomembne so tudi kuharske tehnike, vendar pazim, da s tehnikami ne vzamem sestavinam okusa, ampak hočem še poudariti njihove osnovne okuse. Na krožnike ne dajem veliko sestavin,  vendar mi je pomembno, da se okusi in teksture ujemajo med seboj. Čeprav ni veliko sestavin, so vse pripravljena premišljeno, vsaka s svojo kuharsko tehniko. Pri moji kuhinji mi je najpomembnejše, da sem najprej sam zadovoljen z jedjo, ki sem jo ustvaril.«             

Janez Bratovž

Janez Bratovž je prvo restavracijo odprl leta 1992 v Domžalah, od takrat dalje pa veliki deloholik čara vedno nove jedi, ki bi jih lahko označili kot eklektično mešanico tradicionalno slovenske in moderne kuhinje, z opaznimi primesmi tujih vplivov, denimo japonskega ali francoskega. 

Čisto in prefinjeno je vodilo kuharskega velemojstra, ki se je kalil doma in v Evropi, in je dom našel na začetku Miklošičeve ulice, ki popotnika popelje v zgodovinsko in sodobno Ljubljano.

Kuharski mojster svetovnega kova je steber kulinaričnega užitka v JB restavraciji - eni izmed 100 najboljših restavracij na svetu, ki letos obeležuje 25. letnico obstoja.

Njegove mojstrske recepte najdete v knjigi Zemlja morje: okusi iz Slovenije, ki jo je strokovna javnost na slovenskem knjižnem sejmu leta 2008 nagradila z »najlepša slovenska knjiga leta« v kategoriji monografij.

Z dr. Noahom Charneyem snujeta že novo monografijo. V ta namen sta poleti »prečesala« Slovenijo ter poiskala najboljše sestavine najboljših proizvajalcev.

Rdeča nit novembrskega srečanja Slovenologija bo kulinarika. Kuharski mojster svetovnega kova nas bo popeljal v svet skrbno izbranih kombinacij sestavin in različnih okusov, z uporabnimi namigi in triki za pripravo obrokov doma. Seveda bo demonstriral tudi pripravo preproste, a odlične jedi. Ni nujno treba, da je kuhanje in peka zahtevna. Odkrijte čare kuhinje in kuhanja! Pridružite se nam!

Vstop prost!

org.: dr. Noah Charney, Knjižnica Domžale


NAPOVEDUJEMO ...

  • Knjižnica Domžale, 12. december 2017, ob 19.00

  SLOVENCI, TEK, ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG 
Tek zbistri pogled na življenje
gosta: Urban Praprotnik in Jasmina Kozina Praprotnik
  • Knjižnica Domžale, 9. januar 2018, ob 19.00

  FINANČNA PISMENOST SLOVENCEV 
Finančna varnost in urejene osebne finance
gosta: Jure Ugovšek in dr. Aleš Berk Skok
  • Knjižnica Domžale, 13. februar 2018, ob 19.00

  SLOVENCI IN HOLLYWOOD 
Zvezdniški svet igralcev
gosta: Tanja Ribič in Branko Đurić - Đuro
  • Knjižnica Domžale, 13. marec 2018, ob 19.00

  SLOVENCI IN HUMOR 
Slovenska stand-up scena
gosta: Tin Vodopivec in Perica Jerković
  • Knjižnica Domžale, 10. april 2018, ob 19.00

  PIVSKA KULTURA V SLOVENIJI 
Vzpon mikropivovarn: Mali grad, Hopsbrew
gosta: Ana in Urban Florjančič
  • Knjižnica Domžale, 8. maj 2018, ob 19.00

 SLOVENCELJNI 
Ženske, mitologija, literatura ...
gostji: Svetlana Makarovič in dr. Svetlana Slapšak

Pogovore iz cikla Slovenologija lahko spremljate tudi v Knjižnici Franceta Balantiča v Kamniku.

dr. Noah Charney: SLOVENOLOGIJA
  • 28. november 2017: Vesna Milek in Boris Cavazza 
  • 19. december 2017: Chris Eckman in Erica Johnson Debeljak 
  • 23. januar 2018: Ana Schnabl in Mojca Kumerdej 
  • 27. februar 2018: Ivan Šprajc in Božidar Slapšak 
  • 27. maj 2018: Roman Vučajnk in gost 
  • 24. april 2018: Katja in Omar Escobar 
  • 22. maj 2018: dr. Manca Košir in Tina Košir
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi