Dogodki in prireditve Za odrasle
Prehrana jutrišnjega dne: Lokalno, inovativno, zdravo
Dober večer, znanost
Hrano v današnjem času oblikuje preplet inovativnih pristopov, trajnostnih praks in globokega spoštovanja do lokalnih virov. Poleg omenjenega se povečuje tudi zanimanje za hiper-lokalno pridelavo hrane, kjer urbani vrtički, vertikalne farme in mini kmetije v mestnih središčih omogočajo pridelavo svežih pridelkov neposredno v bližini potrošnikov. Ta pristop zmanjšuje ogljični odtis in povečuje prehransko varnost skupnosti. Vse več pozornosti je namenjene tudi zmanjševanju odpadkov v prehrambeni industriji. Vse bolj priljubljena postaja uporaba odpadnih sestavin za ustvarjanje novih izdelkov, kot so prigrizki iz ostankov sadja ali zelenjavnih lupin.
Hrana prihodnosti ni le sredstvo za zadostitev osnovnim potrebam družbe, temveč postaja orodje za izboljšanje zdravja, povezovanje skupnosti in spoštovanje okolja. S poudarkom na inovacijah, trajnosti in spoštovanju lokalnih virov lahko oblikujemo prehranski sistem, ki bo zadovoljil potrebe sedanjih in prihodnjih generacij.
► Pogovor vodi: Marko Jeran, raziskovalec Instituta “Jožef Stefan”, Ljubljana

Če sodelujete v projektu OKUSIMO BESEDO - bralna značka za odrasle, lahko na prireditvi prejmete nalepko.
Tisti, ki boste poleg branja obiskali vsaj 3 pogovore iz sklopov Literarna kavarna, S knjigo in kavo v lepši dan in Dober večer, znanost ter s tem zbrali 3 nalepke, boste prejeli dodatno nagrado. Vabljeni v našo družbo!