Koledar prireditev - današnji dogodki

Naši domoznanci: Jovan Vesel – Koseski
Dogodki in prireditve E-dogodki / E-vsebine Za odrasle

Naši domoznanci: Jovan Vesel – Koseski

Osebnosti naših krajev

28. 03. 2023
Izvozi dogodek

Rojen: 12. september 1789, Spodnje Koseze 

Umrl: 26. marec 1884, Trst, Italija 

Poklic in delovanje: pesnik, prevajalec, pravnik 


Jovan Vesel – Koseski se je rodil 12. septembra 1789 v Spodnjih Kosezah pri Moravčah.  V Ljubljani je obiskoval prva dva razreda normalke, potem pa je 5 let hodil na gimnazijo v Celju. Za tem je študiral filozofijo v Ljubljani in pravo na Dunaju. Po zaključku študija, ki ga je dokončal v Gradcu, se je zaposlil na policijskem ravnateljstvu v Ljubljani kot konceptni praktikant, po tem pa je bil zaposlen pri primorskem finančnem ravnateljstvu. Upokojil se je leta 1852. Od leta 1869 je bil častni član Slovenske matice.  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Jovan Vesel – Koseski

 

 

S pesništvom se je začel ukvarjati že v gimnaziji, a je v svoje pesniške sposobnosti dolgo dvomil. K pisanju ga je spodbujal Janez Bleiweis, urednik Kmetijskih in rokodelskih novic, s katerim sta si dopisovala tudi o slovenskem jeziku in slovnici.  

Pesem, s katero je pridobil naklonjenost ljudstva, je napisal ob prihodu cesarja Ferdinanda v Ljubljano: Slovenija presvitlimu, premilostljivimu gospodu in cesarju Ferdinandu Pervimu ob veselim dohodu njih veličanstva v Ljubljano.  Poleg izvirnega pesniškega dela se je ukvarjal tudi s prevajanjem tujih del z namenom, da Slovencem približa tuja dela in pesniške oblike ter na ta način širi obzorje slovenskih pesnikov.  

 Razglednica: Biti slovenske krvi, bodi Slovencu ponos!

Njegovo zbirko Razne dela pesniške in igrokazne Jovana Vesela-Koseskiga, ki je izšla pri Slovenski matici, skrbno hranimo v knjižnici Domžale. Vsebuje njegove izvirne pesmi in tudi nekatere prevedene, na koncu pa si lahko preberete še dve dramski deli. Če si jo želite ogledati, vam jo lahko pripravimo za ogled v čitalnici. 

Leta 1898, ob 100-letnici rojstva Koseskega, so njegovi ožji rojaki ob tej priložnosti pripravili veliko slovesnost in septembra na njegovo rojstno hišo v Spodnjih Kosezah pri Moravčah vzidali spominsko ploščo. Ljudstva je bilo neverjetno veliko in ljubljanski fotograf, sicer moravški rojak Davorin Rovšek, je celo izdal razglednico Koseskemu v spomin.Slovenska biografija: Vesel - Koseski, Jovan (1798–1884) (dostop 20. 3. 2023)

Kamra: Davorin Rovšek (1867-1949) (dostop 20. 3. 2023)

Pripravila: Anja Ravnikar

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi