Zadnje novice

Noč knjige - moč besed
Zadnje novice

Noč knjige - moč besed

23. april - SVETOVNI DAN KNJIGE

»Ko listaš po knjigi in se mirno zatopiš v njeno vsebino, te na lepem ni več strah, da bi vse neopaženo zdrvelo mimo tebe.« pravi pisatelj Kęstutis Kasparavičius in prav to je čar branja. S knjigo spoznaš, da v težavah nisi sam. 

Noč knjige je prostovoljen samoorganiziran vsenaroden in mednaroden projekt, ki v Sloveniji, zamejstvu in širom sveta letos odvija sedmo leto zapored.
Z Nočjo knjige obeležujemo 23. april, svetovni dan knjige. Njeno prvobitno poslanstvo je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe.

Noč knjige bo tudi letos, pa čeprav v izrednih razmerah. Najizraziteje bo zasijala 23. aprila, ko praznujemo svetovni dan knjige, ter na večer tega datuma, nato pa bomo knjižno nočno praznovanje podaljšali še skozi ves maj.

Ker je druženje v živo omejeno in naša knjižnica zaprta, vas vabimo, da se nam pridružite na daljavo.

 NOČ KNJIGE v izrednih razmerah ... BO   POVABILO! 

Vsi ljudje smo že izkusili, kako dobrodejno vplivajo na nas besede, še posebej v težkih časih, kako nas pesem sprosti ali nam da občutek, da nismo sami. Knjige nas peljejo na potovanje skozi oči drugega, ki se je namenil tja, kjer je nam neprijetno ali kamor si ne upamo. 

Pomagajte nam soustvariti svet besed.

Vabimo vas, da nam od 23. 4. vse do 31. 5. pošiljate najljubše, najlepše, najbolj pretresljive odlomke ali misli iz knjig
, ki ste jih brali v času, ko je bilo naše druženje omejeno ali pa že prej, pa ste si misli morda zapisali v svoj zvezek.

Lahko so odlomki iz otroških ali mladinskih knjig, knjig za odrasle ali poezije. Tistih iz vaše domače knjižnice ali tistih, ki ste si jih izposodili pred zaprtjem knjižnice, pri sosedih ali prijateljih. Štejejo tudi elektronske knjige. Pogosto se nas stavek ali odlomek v knjigi tako močno dotakne, da si ga želimo zapomniti ali zapisati, ga deliti s svetom ali komu pokloniti za lepši dan ali ob praznovanju. Odlomki so lahko tudi v angleškem jeziku. 

Pošljite nam jih na e naslov
info@dom.sik.si in ne pozabite pripisati avtorja in naslova knjige. Izbrane odlomke in misli bomo objavljali na naši spletni strani, Facebooku in Instagramu. 


 SPLETNI BRALNI KLUB 
  POVABILO! 

Noč knjige je tudi primeren trenutek za začetek nečesa novega. 

Vabimo vas v naš prvi spletni bralni klub, v katerem se bomo srečevali enkrat na mesec


Pogovarjali se bomo o knjigah, ki jih bomo brali, o kakovostnem branju, zakaj brati in kako nas knjiga lahko v temelju spremeni, nas sprošča ali pretrese.

Posebnost spletnega bralnega kluba je, da se lahko pridružite od vsepovsod, tudi iz udobja lastnega doma. Potrebujete samo dostop do interneta, računalnik ali pametni telefon oziroma tablico, vgrajeno ali zunanjo kamero in mikrofon ter nekaj osnovnih računalniških spretnosti. 

Srečanja bodo potekala enkrat mesečno preko spletne konference v programu Jitsi Meet. Če uporabljate računalnik, boste potrebovali samo enega izmed spletnih brskalnikov (Chrome, Firefox, Edge, Safari), v primeru uporabe pametnega telefona ali tablice pa nameščeno brezplačno aplikacijo Jitsi Meet, ki jo najdete v Google Play. Več tehničnih podrobnosti vam bomo posredovali, ko bodo zbrane prijave. Ime kluba in ostale podrobnosti bomo določili skupaj.

Spletni bralni klub bo vodila
Kristina Galun

Udeležba v klubu je brezplačna, vendar je obvezna prijava, število mest pa je omejeno. 

Svoje prijave s kontaktnimi podatki pošljite na e-naslov: kristina.galun@dom.sik.si.

Rok za prijavo je 8. maj 2020
.

Nadvse zanimivo in bogato bo na noč knjige po vsej Sloveniji. Druge dogodke lahko spremljate na naslednjih povezavah:  

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi