Zadnje novice

Naši domoznanci: Irena Cerar
Zadnje novice Arhiv novic Izpostavljeno na prvi strani

Naši domoznanci: Irena Cerar

Osebnosti naših krajev

Rojena: 1970

Poklic in ustvarjanje: avtorica, urednica in pripovedovalka ljudskih pravljic 


Svoje otroštvo in mladost je preživljala v Domžalah, kjer so z družino živeli na OŠ Domžale, saj je bil oče hišnik, mama pa kuharica. 

‘’Odraščanje v šolskem okolju je bilo zame zelo pomembno, morda celo odločilno: že kot predšolska deklica sem obiskovala različne šolske križke, srkala spodbudno ustvarjalno vzdušje, ki je vladalo v šoli, predvsem pa sem imela možnost hoditi v šolsko knjižnico.’’ 

Njena cela družina je bila povezana s planinstvom: skupaj so hodili v hribe v okviru Mladinskega odseka Planinskega društva Domžale, na mesečne izlete, zimovanja in planinske tabore.  

‘’Bili smo prava planinska družina: sestra in brat sta kmalu postala tudi alpinista, jaz kasneje planinska vodnica, mama pa je bila dolgoletna kuharica na taborih. Na to planinsko obdobje me veže zelo veliko lepih spominov, saj smo imeli v času mojega odraščanja odlične planinske vodnike, ki so nam bili vzorniki ne samo v gorah, pač pa tudi v življenju.’’ 

Dar za pripovedovanje zgodb je podedovala od svojega starega očeta, pri katerem so z bratom in sestro preživeli veliko časa ter pomagali na kmetiji.  

‘’Nam otrokom jih je pripovedoval za krušno pečjo ali ko smo kuhali žganje, včasih, če smo prespali pri njem, tudi pred spanjem. To so bile vse po vrsti grozljive zgodbe, da so nam šle kar dlake pokonci in smo težko zaspali! A bile so zelo napete in zanimive in nikoli se jih nismo naveličali poslušati.’’ 

Več o pogovoru z Ireno Cerar si preberite na tej povezavi. 


Kamniške pravljične poti: družinski izletniški vodnik 

Skozi knjigo spoznavamo pravljice, pripovedke, naravno in kulturno dediščino krajev, narave in drugih značilnosti kamniških koncev. Na začetku avtorica poda tudi nekaj praktičnih nasvetov, s katerimi želi spodbuditi nepozabne in varne izlete.  

Vsak izlet je opremljen z osnovnimi informacijami (vrsta izleta, najprimernejši čas, nevarnosti in dolžina izleta), nadalje pa je opisana še zgodovina kraja, opis poti in zanimivosti v bližini.  

Obiščite Mali in Stari grad v Kamniku, grad Zaprice, Tunjice, Komendsko Dobravo, Nevlje in še druge kraje, pot pa si popestrite s prebiranjem čudovitih pravljic.  


Pravljične poti v zgodovino: družinski izletniški vodnik 

V izletniškem vodniku najdemo 50  raznolikih idej za izlete po celi Sloveniji: od Soče do Goričkega, od Kluž do Pustega Gradca. Za vsak izlet najdemo natančne informacije, na poti do izhodišča pa v avtu lahko preberemo ljudsko pripovedko ali pravljico, ki spremlja zapis.  


Pravljične poti brez meja: družinski izleti 

Ta družinski vodnik nas popelje v zamejstvo: v Italijo, Avstrijo in na Hrvaško. Za pravljične poti se nam ni treba podati za devet gora in devet voda, ampak se lahko podamo tudi samo čez mejo.  


Povzeto po Knjižnica Domžale: Z naših polic. https://www.youtube.com/watch?v=Hye_ES5bb_A  

foto: Luka Draksler 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Velika črna kazalka
Velika bela kazalka
Razmik med črkami
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
Ponastavi