Koledar prireditev

Mira Smrkolj: Med ljudmi

predstavitev knjige

Mira Smrkolj: Med ljudmi
Mira Smrkolj je članica literarne delavnice Društva Lipa Domžale. Piše prozo in kratke pesmi - haikuje. S svojimi zgodbami nastopa po domovih upokojencev v domžalski in okoliških občinah, vodi prireditve in piše vezna besedila. Tokrat se predstavlja s svojo knjigo kratkih zgodb: Med ljudmi. Preko njih spoznamo značilnosti časa skozi štiri generacije. Skoraj vse zgodbe so napisane s kančkom humorja, ki je v današnjem tehničnem in prehitrem času še kako potreben. Zgodbe so zanimive, humorne, napete, z razgibanimi dvogovori, včasih skrivnostne, iskrive za prijetno branje in razvedrilo.

Vstop prost!

org.: Mira Smrkolj, Knjižnica Domžale


Mira Smrkolj: MED LJUDMI

To je knjiga kratkih zgodb.

Preko njih spoznamo značilnosti časa skozi štiri generacije. Nekatere segajo v čas po letu 1940 in so nastale po pripovedovanju starejših. So avtentični opisi nekega časa.  Druge zgodbe so iz časa mladosti pisateljice s pridihom literarne svobode.   

Te zgodbe nas spomnijo na mladost z vsem, kar spada zraven: šolske prigode, zaljubljenost, prijateljstvo, upanje in razočaranje. Tu najdemo sebe v najstniških letih, potujemo skozi srednja leta in končamo pri vnukih.

Skoraj vse zgodbe so napisane s kančkom humorja, ki je v današnjem, tehničnem in prehitrem času še kako potreben. V njih so opisani nenavadni dogodki, ki popestrijo naše vsakdanje življenje.

Zgodbe so zanimive, humorne, napete, z razgibanimi dvogovori, včasih skrivnostne, iskrive za prijetno branje in  razvedrilo.

Mira Smrkolj: življenjepis in delo

Rodila se je 31.1.1955 v Ljubljani. Otroštvo je preživela v Podgorici pri Moravčah. Po osnovni šoli je obiskovala Gimnazijo pedagoške smeri, nato pa Pedagoško akademijo, kjer je diplomirala in postala učiteljica razrednega pouka. Med službovanjem se je vpisala na Filozofsko fakulteto, kje si je pridobila naziv univerzitetna diplomirana pedagoginja. Poučevala je na Osnovni šoli Domžale.

Po upokojitvi se je vpisala na univerzo za tretje življenjsko obdobje. Je članica literarne delavnice Društva Lipa Domžale.  Piše prozo in kratke pesmi – haikuje.

Prvi članki, ki so bili objavljeni, so bili v času službovanja, po lokalnih časopisih, revijah in zbornikih.

Leta 1995 je napisala drobno knjižico (po projektnem delu) z naslovom Prazniki s prijaznimi možmi, ki po ljudskih običajih obiskujejo otroke.

Leta 2005 je sodelovala na natečaju za kratko zgodbo - JSKD Območne izpostave Domžale in dobila priznanje za najboljšo kratko zgodbo po izboru poslušalcev.

Leta 2014 je sodelovala s tremi zgodbami v 14. literarno-likovnem zborniku Sled besed Društva Lipa Domžale Univerze za tretje življenjsko obdobje, leta 2016  pri zborniku Ko zorijo sanje s štirimi zgodbami  in desetimi haikuji in letos, leta 2019 pri zborniku Razkošje jeseni s tremi zgodbami in nekaj haikuji.   

Udeležuje se literarnih natečajev JSKD. Leta 2016 je dobila priznanje za sodelovanje na regijskem srečanju literatov »V zavetju besede« Območna izpostava Jesenice in se uvrstila v zbornik seniorjev 2016 s štirimi zgodbami in desetimi haikuji.

Leta 2016 je sodelovala pri natečaju Onina zgodba pri reviji Ona in Ona plus z naslovom Laž in dobila priznanje za uvrstitev med najboljših deset.

Sodelovala je pri natečaju revije Moj horoskop Vaše mistične zgodbe in dobila nagrado ter pri reviji Zarja z zgodbo Mama.

Priznanje JSKD je prejela še leta 2017 na Območni izpostavi Jesenice in leta 2018 na območni izpostavi Ribnica.

Pri natečaju Kulturnega društva Norma 7 in literarnem maratonu je sodelovala leta 2017 in leta 2018, ko je dobila priznanje za uvrstitev v ožji izbor najboljših besedil sodelujočih literarnih ustvarjalcev.

V letu 2018 je sodelovala z eno od zgodb na 9. srečanju gorenjskih literatov Tako ali drugače.

S svojimi zgodbami nastopa v sklopu Društva Lipa Domžale po domovih upokojencev v domžalski občini in okoliških občinah.

Vodi tudi prireditve in piše vezna besedila.

 

 

Datum dogodka: petek, 17.5.2019 ob 19:00
Lokacija dogodka: Knjižnica Domžale

x

Navigacija

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.