Koledar prireditev

mag. Marijana Jazbec: SKRITA SPOROČILA V PISAVI ODRASLIH IN OTROK [*Knjižnica Domžale*]

Teden pisanja z roko /26. do 30. marec/

mag. Marijana Jazbec: SKRITA SPOROČILA V PISAVI ODRASLIH IN OTROK [*Knjižnica Domžale*]
Še kaj pišete z roko? 

Večina današnje pisne komunikacije se odvija s pomočjo računalniške tipkovnice in ne z roko oziroma s pisalom.  

Napisati eno stran z roko predstavlja dandanes pravi fizični napor. Veliko večino osebnih sporočil, npr. čestitk za rojstni dan, zahval ali pohval, izrazov sožalja, pošiljamo in prejemamo preko e-pošte.

Učitelji opažajo in mladi poudarjajo, da skoraj ne znajo več pisati z roko. Njihove kretnje so toge, neizdelane in nerodne. Posledica tega je, da postaja pisava vedno manj čitljiva. Opažamo, da se vedno manj piše s pisano pisavo in vedno več s tiskano. S tem se slabijo fine motorične spretnosti, pa tudi dolgotrajni spomin in dolgotrajna pozornost. Pisanje z roko je več kot uporaba pisala - je pomembna spretnost. Spretnosti razvijamo le, če vadimo. To velja tudi za  pisanja z roko.  

Pisava vsakega človeka je izvirna. Pisava nam veliko pove tudi o osebi, ki je pisala. Grafologija ali analiza pisave je eno zanimivih psiho diagnostičnih sredstev za ocenjevanje ljudi. Pisava je človekova aktivnost, ki jo določa glava, roka je le pisalni instrument. 

Vpliv prvega učenja na pisavo je pomemben, a z leti ljudje razvijejo svojo pisavo. Niti dva človeka na svetu nimata enake.  

Ljudje izražajo svoj značaj skozi pisavo; tisti s podobno pisavo imajo podobne značilnosti. Pri analizi pisave je pomembna pisava in ne, kaj je napisano in če je lepo napisano. Pisava ima univerzalne simbole in gibanje: črte, zanke, povezave, robove ..., ki kažejo posamezne značilnosti osebnosti. 

Nobenega znaka ne moremo opisati kot pozitivnega ali negativnega, preden v celoti ne naredimo analize. Intenzivnost, pogostost in širši kontekst drugih grafoloških znakov dajejo končni ton analizi pisave. Analiza pisave med drugim izraža razpoloženje in čustva, osebne okuse,  samopodobo, socialne značilnosti, potencial za doseganje ciljev,  komunikacijske spretnosti ...

Pridite na srečanje in pokukajte v skrita sporočila v pisavi otrok in odraslih! 

predavateljica: mag. Marijana Jazbec

 org.: Društvo Radi pišemo z roko, Knjižnica Domžale

Datum dogodka: četrtek, 29.3.2018 ob 18:00

x

Navigacija

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.