Koledar prireditev

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan [*Knjižnica Domžale*]

Kulturna društva se predstavijo

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan [*Knjižnica Domžale*]
Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan vsako leto ponuja pester kulturni program: koncerti, gledališke predstave in likovne razstave. 

Društvo, ki mu predseduje Alojz Stražar, je dejavno predvsem v poletnem času, ko v okviru Kulturno poletnega festivala Studenec (od leta 2000) pripravi domačo gledališko predstavo, ki si jo vsako leto ogleda več tisoč gledalcev iz vseh koncev Slovenije. 

Domače prireditve so od samega začetka organizirali bratje Stražar – Tone Stražar, Stane Stražar, France Stražar in Alojz Stražar.

Prva domača gledališka predstava je bila uprizorjena leta 1949 z naslovom 'V Ljubljano jo dajmo' (Josip Vogrin) pod Šinkovčevem kozolcu na Studencu. Režiral jo je dvajsetletni Stane Stražar, pobudnik in soustanovitelj dramske skupine. Društvo je delovalo pod okriljem prostovoljnega gasilskega društva Studenec, na predlog Franceta Stražarja pa so se leta 1962 osamosvojili in preimenovali v 'Prosvetno društvo Miran Jarc Škocjan'. Prvi predsednik je postal takrat osemnajstletni Alojz Stražar, ki društvu predseduje še danes.

Leta 1988 je društvo prvič predstavilo Glasbo treh dežel: glasbo osrednje Slovenije, avstrijske Koroške in italijanske Benečije. Pobudnik zbliževanja zamejskih Slovencev z matično domovino je bilo Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan. Prireditev je bila ukinjena leta 2003.

Leta 2000 se je začel Kulturni poletni festival na Studencu, ki se že tradicionalno začenja v Cerkvi sv. Lenarta na Krtini. Obiskane so predvsem domače gledališke predstave, v sklopu festivala pa se prirejajo tudi glasbeni koncerti in uprizarjajo gostujoče predstave. 

V marcu se bomo skozi pogovor s člani in članicami ter dolgoletnimi spremljevalci delovanja Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan spomnili studenške gledališke zgodovine, dotaknili se bomo začetkov pod kozolcem in končali s predstavitvijo letošnjih festivalskih dogodkov. Pogovor bo pospremila sočasna fotografska razstava o zgodovini kulturnega društva.

org.: JSKD Domžale, Knjižnica Domžale

Datum dogodka: sreda, 21.3.2018 ob 19:00
Zaključek dogodka: 21.3.2018 ob 21:00

x

Navigacija

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.