Koledar prireditev

Folklorna skupina Svoboda Mengeš

Kulturna društva se predstavijo

Folklorna skupina Svoboda Mengeš

Folklorna skupina v okviru kulturnega društva Svoboda Mengeš deluje že 45 let. Začetke in pretekle uspehe skupine  kot zvesti spremljevalci skupine že dobro poznate, zato se bomo osredotočili na trenutno delovanje skupine ter uspehe zadnjih petih let.

Skupina trenutno šteje 24 aktivnih plesalcev in tri glasbenike. Občasno se skupini kot klarinetist na festivalih pridruži tudi mengeški kapelnik Dimitrij Lederer. Skupino trenutno vodi Zoran Jagodič kot predsednik in Edo Reven kot strokovni vodja. Skupina je reproduktivnega značaja kar pomeni, da imajo noše in plešejo plese tudi drugih slovenskih pokrajin.

Skupina na leto izvede v povprečju od petnajst do dvajset nastopov. Največje število nastopov izvedejo v Ljubljani, kjer plešejo turistom na slovenskih večerih. Približno na dve leti se udeležijo tudi kakšnega večjega mednarodnega festivala.

Vsako leto se udeležijo tudi območnega srečanja folklornih skupin. Na teh srečanjih so nepogrešljivi in zadnja leta se vedno predstavijo z novimi koreografijami, s katerimi  jim je uspelo doseči regijski nivo, ki je potreben za udeležbo na regijskem srečanju folklornih skupin. Letos so ravno tako dosegli regijski nivo, vendar  jih je zasluženo po točkah premagala mengeška mladinska skupina, česar so bili iskreno veseli in jih pospremili na regijsko srečanje ter kasneje še na državno srečanje.

Mladinska skupina, ki je prešla iz močne otroške skupine, že peto leto uspešno nadaljuje tradicijo in dviguje kvaliteto ter prepoznavnost mengeške folklore..

Z novimi koreografijami predstavljajo plese in običaje Mengša in okolice. Ko so pred petimi leti nabavili mengeške noše iz obdobja ob prelomu stoletja, so začeli s prikazom balinanja v Mengšu. Nadaljevali z rabutanjem češenj, mletjem prosa in s prikazom spleta, kjer jih obiščejo plesalci iz Trente.

Uspehi na regijskih in območnih srečanjih so bili le osnova za udeležbo na precej večjih mednarodnih festivalih. V letu 2012 so odšli na festival na Ohridsko jezero in jeseni 2013 na festival v Beograd. Daleč največji uspeh do takrat je bila  leta 2015 uvrstitev na CIOFF festival v Indoneziji. Festival je trajal dvanajst dni. Na festivalu je bilo triindvajset skupin iz šestnajstih držav. Neprecenljiva izkušnja in nagrada za dolgoletni trud.

Po zaslugi dobrih ocen iz festivala v Indoneziji so lani decembra dobili povabilo še na festival v Portoriku. Brez oklevanja so ga sprejeli. Festival je bil ravno tako CIOFF festival, najvišjega ranga. Na festivalu je bilo šestnajst skupin iz štirinajsith držav.

org.: JSKD Domžale, Knjižnica Domžale

 

Datum dogodka: sreda, 16.10.2019 ob 19:00
Lokacija dogodka: Knjižnica Domžale

x

Navigacija

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.